Народна странка

Вукомановић: Нећемо политичке династије – хоћемо да све породице у Србији имају једнаке шансе

Вукомановић: Нећемо политичке династије – хоћемо да све породице у Србији имају једнаке шансе

Није прошло ни месец дана од усвајања Закона о финансијској подршци породици с децом, а уместо честитке због рађања деце 28 породица је 2018. годину дочекало са зебњом за егзистенцију, јер су жене породиље, донедавно запослене у АСГС, ћерки-фирми Ер Србијe, добиле отказ.

Док прорежимски медији на сва звона оглашавају и продуцирају којекакве политичке династије где се деца највиших државних функционера промовишу као Богом дани наследници самозваних "политичких династија" Вучића, Дачића, Кркобабића... деца обичних грађана и пре рођења бивају дискриминисана као грађани другог реда чији родитељи не могу да остваре ни основно људско право на рад и посао.  

Народна странка указује да је чином колективног отказа 28 жена породиља у Ер Србија дошло до грубе дискриминације и кршења Уставом  и законима заштићених људских права на рад и рађање деце. Подсећамо да је у Уставу Србије у чл. 63. ст. 2. записано: "Република Србија подстиче родитеље да се одлуче на рађање деце и помаже им у томе".  

Али, очигледно је да је и ово Уставом гарантовано право само мртво слово на папиру, премда је владајућа коалиција званично прокламовала рађање деце у Србији као један од приоритетних циљева.

Народна странка позива председника Србије Алексасндра Вучића у својству председника Савета за популациону политику, председницу Владе Ану Брнабић, и ресорне министре за рад Зорана Ђорђевића и министарку за демографију Славицу Ђукић Дејановић да се огласе овим поводом и искажу свој став и реаговање поводом овог нецивилизацијског чина колективног кажњавања жена-породиља у Србији, и то у фирми у којој је држава Србија већински власник.

Да ли је ово сигнал и за остале фирме и послодавце да слободно могу да формирају црне листе радница којима прети отказ само зато што су одлучиле да рађају децу и да постану мајке?

Народна странка апелује на хитну и адекватну примену свих механизама законске заштите жена породиља. Циљ Народне странке, као и већине грађана Србије је да зауставимо ову погубну дискриминацију и поделе родитеља и деце у Србији на привилеговане и потлачене.

 

Председница Форума жена Народне странке

др Дијана Вукомановић