Народна странка

Народна странка покренуће поступак пред Уставним судом за Око соколово

Народна странка покренуће поступак пред Уставним судом за Око соколово

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да је систем надзора паркирања „Око соколово“ уведен „на основу незаконитих и противуставних одлука“ и најавио да ће пред Уставним судом покренути поступак за оцену уставности и законитости, а од Министарства за државну управу и локалну самоуправу тражити да буду стављене ван снаге одлуке о Комуналној милицији.

„Тим одлукама се наноси штета и граду и Београђанима. Комунална милиција није надлежна за саобраћај, јер су Законом о комуналним делатностима тачно одређене такве делатности, а међу њима није јавни саобраћај“, рекао је Павловић у програму „Отворено“.

Павловић је прецизирао да Комунална милиција није надлежна за прописивање саобраћајних прекршаја, јер по Закону о безбедности саобраћаја на путевима њен посао није да обавља надзор и контролу саобраћаја.  

„Поред тога, Паркинг сервис наплаћује најмање 12.000 динара за услугу одношења возила ’пауком’ у случају непрописног паркирања, што је прескупо и представља злоупотребу монополистичког положаја тог јавног предузећа. Одношење ’пауком’ требало би поверити и приватним фирмама, што би смањило цену“ рекао је Павловић.  

Одборница Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић рекла је да је систем „Око соколово“ уведен како би се „кажњавањем грађана попуњавале рупе у градском буџету“, а није изграђена ниједна од четири нове гараже планиране за ову годину, док је укинуто 1.800 паркинг места у центру Београда због ширења пешачких зона.

Она је додала да грађани не би непрописно паркирали када би постојало довољно паркинг места.

„Важећи нормативи из 1960-тих година су застарели јер предвиђају једно паркинг место за један стан или за 70 квадратних метара пословног простора, што је недовољно, јер је у Београду сваке године 18.000 новорегистрованих возила више“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је истакла да стратегија Народне странке за Београд предвиђа два паркинг места по стану.

„Последња истраживања стационарног саобраћаја у Београду показала су да се чак 86 одсто возила у центру града током дана не помера са паркинга, што значи да је капацитет за паркирање оних који долазе у центар крајње ограничен“, рекла је Марина Липовац Танасковић.