Народна странка

Алексић: Кључни захтев опозиције је ослобађање РТС-а и раздвајање избора

Алексић: Кључни захтев опозиције је ослобађање РТС-а и раздвајање избора

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да ће сигурно доћи до дијалога власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ, а да ће кључни захтев Народне странке бити „ослобађање РТС-а и других јавних сервиса“, односно одређивање формата и времена које ће добити представници опозиције, као и раздвајање председничких, парламентарних и локалних избора.

„Или ће власт попустити или ће бити протести и грађанска непослушност. РТС мора да схвати да је јавни сервис који плаћају сви грађани и да мора да омогући простор и за другачије мишљење, а та кућа је сада извршилац налога режима и у њеним програмима нема опозиције. Власт ће учинити све да саплете опозицију, али морамо се борити да дођемо до равноправних услова за изборе“, рекао је Алексић телевизији Нова С.

Алексић је навео да ће захтев у дијалогу бити да парламентарни избори буду одржани пре председничких, који би у том случају могли да буду одржани у редовном термину.

Потпредседник Народне стрнаке је додао да је раздвајање избора неопходно, јер када се сви избори одржавају истовремено, онда власт у први план ставља председничке изборе, а сви остали су у сенци и само се види кампања председника Србије Александра Вучића.

Алексић је истакао да закон једнако важи за све и да су националне фреквенције јавно добро које мора служити свим грађанима.

„Готово 80 одсто људи у Србији ни не зна да постоји опозиција или о опозицији знају кроз режимску пропаганду. У таквој атмосфери не можемо на изборе“, рекао Алексић.

„Зашто се не распише нови конкурс за националне фреквенције, па да видимо ко ће их тада добити. Постоји и једна фреквенција која није расподељена“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да власт не може да дозволи још један изборни циклус без опозиције, јер је Србија једина држава у Европи, поред Белорусије, која нема опозицију у парламенту.

„Дијалог мора бити под јачом ингеренцијом ЕУ и тражићемо да Европа гарантује спровођење договореног. Ми са колегама из Удружене опозиције Србије радимо на припреми захтева са којима ћемо заједно изаћи пред представнике ЕУ и власти у Србији. Наши партнери сада не могу бити странке које су изашле на изборе 21. јуна, јер су показале да су им услови били добри и тада“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да власт мора да одлучи на који ће начин ослободити стега грађане Србије, у којој „ништа не функционише осим Вучићеве пропагандне машинерије“.

„У супротном, тај каиш ће пући и биће џумбус. Ми нисмо за то, него за промене на изборима“, рекао је Алексић.