Народна странка

Ковачевић: Прескупа неспособност власти, највећи дефицит у последњих 20 година

Ковачевић: Прескупа неспособност власти, највећи дефицит у последњих 20 година

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је лоша економска политика власти довела до буџетског дефицита од девет одсто, што је највише у последњих 20 година, а да рачун за своје „незнање намерава да пребаци на леђа народа и привреде“ новим задуживањем и повећањем пореза.

„Неспособност власти постала је неиздрживо скупа за грађане. Српска економија улази у једносмерну улицу привредног пада из које се тешко излази, док власт обмањује грађане да је Србија економски тигар са највећим растом у Европи. Претходни рекорд у дефициту остварен је 2014. године, када је на власти такође био Александар Вучић“, рекао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

„Јавни дуг никада није био већи и износи 28 милијарди евра, односно 60 одсто БДП-а по званичним подацима, а када би се изврнули сви џепови буџета, Србија грца под јавним дугом од 70 одсто БДП-а“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је оценио да су „буџет планирале незналице, па се догодио дефицит дефицита“.

„Коме смо поверили планирање буџета ако нису у стању да предвиде три месеца унапред, па морају опет да раде ребаланс? Промашили су за готово 37 одсто сопствено планирање“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је позвао Владу Србије да за грађане и привреду прогласи мораторијум на плаћање главнице кредита банкама, уз редовно сервисирање камата.

„Мораторијум би требало да буде на снази док траје утицај епидемије вируса корона на националну економију Србије. То је мера која најмање боли. У условима овакве кризе није потребан нови харач, него растерећење привреде да би могла да опстане“, рекао је Ковачевић.