Народна странка

Народна странка Зрењанин: Зашто инвестиција за пречишћавање отпадних вода кошта чак 30 милиона евра?

Народна странка Зрењанин: Зашто инвестиција за пречишћавање отпадних вода кошта чак 30 милиона евра?

Прошле недеље смо сазнали да ће инвестиција за пречишћавање опадних вода износити 30 милиона евра, као и да сарадња са компанијом „Метито“ уопште не мора да буде транспарентна.

Народна странка Зрењанин је дошла до података за Шабац, који је 2017. пустио у рад централни пречистач који је коштао 18 милиона евра. Дакле, град који је (по подацима Републичког завода за статистику) по броју домаћинстава мањи од Зрењанина за 11,5 одсто је платио ову инвестицију, 12 милиона мање од Зрењанина, односно целих 67 одсто! Иако је ово готово невероватно несразмерно, још шокантнија чињеница је да је град Шабац добио донацију од ЕУ у износу од 10 милиона евра, што значи да је грађане овог града пречистач коштао „само“ 8 милиона.

Цифре су неумољиве, и говоре да смо ми, Зрењанинци, преплатили читав посао вишеструко. Фигуративно, платили смо још бар 4 фабрике воде. Народна странка пита да ли је могуће да пречишћавање 9 милиона кубних метара пречишћене отпадне воде може да кошта 5 пута више од исте толике количине прерађене воде за пиће, на годишњем нивоу?

Гледано из другачије перспективе, ово је заиста добар потез локалне администрације. Схватили су да оних 6,5 милиона евра +/- ко зна колико, недовољни да би грађани Зрењанина добили исправну пијаћу воду, те су одлучили да не праве такву грешку поново, јер „ми нисмо  довољно богати да бисмо куповали јефтине ствари“.

Сасвим друго питање је сама реализација пројекта пречишћавања отпадних вода. Ако знамо колико је лоша канализациона мрежа, у случајевима великих падавина дешава се да фекална канализација, чији садржај треба да иде на пречишћавање, одводи и атмосферске воде, које треба да иду у кишну канализацију, и које није потребно пречишћавати. Чини се да ће грађани плаћати и  тај трошак.

Можда све ове цифре нису важне, већ чињеница да ће вода из Бегеја бити толико чиста да  ће поново моћи да се користи за недељну супу, и да толико неће смрдети да се марина на реци може користити у свој својој лепоти, ако имате јахту или кућу са погледом на марину и шеталиште.

Повереништво Народне странке Зрењанин