Народна странка

Народна странка Чачак: Фабрика резоног алата продата у бесцење, криминално управљање и пљачка

Народна странка Чачак: Фабрика резоног алата продата у бесцење, криминално управљање и пљачка

Градски одбор Народне странке Чачак огласио се поводом продаје Фабрике резног алата (ФРА), која ће постати извршна ако се са постигнутом ценом сагласи Одбор поверилаца.  

На последњој лицитацији, почетком септембра, ФРА је продатаза око 59 милиона динара, што је мало више од 500.000 евра. Ако за овај износ погледате  шта можете да купите на сајтовима за продају станова, то је отприлике један већи стан на Врачару.

За тај новац у Чачку излицитирано је земљиште, скоро па у центру града 3,5 хектара, и 30.000 квадратних метара пословно–радног простора, више од 500 машина, три магацина са 3,5 милиона спиралних бургија и више од 400.000 комада специјалних алата за потребе наменске индустрије.

Процена вредности ове имовине је ионако нереално мала била нешто мање од 10 милиона евра. После друге лицитације одбор поверилаца је одбио продају за 528 милиона динара (скоро пет милиона евра), постаје јасно шта се кроз стечај систематски радило уколико одбор поверилаца прихвати ову продају.

То суштински значи да радници неће моћи да наплате било каква потраживања, а и да је прихваћена претходна понуда могли су да наплате само око 15 одсто својих потраживања на основу судских извршних пресуда. Ако знамо да око 1.600 радника има извршна решења која неће моћи да наплати, јасно је како ће то утицати на 1.600 породица у Чачку.

Ради истине осврнућемо се и на чињенице које су допринеле да се над ФРА, некадашњим чачанским гигантом, отвори стечај.

Главни и основни разлог је организовани криминал у фабрици у претходних 10 година и носиоци тих криминалних радњи су генерални директор и посредници преко којих је фабрика пословала. Због непрекидне блокаде рачуна фабрике она је пословала преко две чачанске фирме чији су власници блиски владајућој странци. Пословање преко ових фирми се одвијало нетржишно уз енормне провизије, а да се уговорне стране нису придржавале уговора. У протеклих 10 година нису плаћани порези доприноси запосленима, иако је фабрика имала средства на рачунима посредника, но су средства и била склоњена због намере да се избегне то плаћање радницима. Овим радњама су оштећени радници, а и буџет Србије, новчаник свих нас.

Иако је ФРА добио рачун од Министарства одбране пре неколико година, као фирма од посебног значаја за наменску индустрију, који није могао бити блокиран, руководство фабрике је прикривало ту погодност у пословању како би и даље наставили да раде преко посредника, уз енормне марже. Преко њих се вршила набавка репроматеријала и уместо да провизија буде три одсто, била је и 10 пута већа. Такође ФРА је извршо набавку пет аутомобила, али зачудо су их регистровали на посредника како би избегли наплату потраживања тадашњих повериоца. А онда је ФРА плаћао закуп својих аутомобила посреднику, што је на крају била много већа вредност него вредност самих аутомобила.

Због свега овога, а и много тога још поднето је неколико кривичних пријава против руководства и посредника од стране радника посебном одељењу тужилаштва у Краљеву које до дана данашњег није почело процесне радње у вези са тим пријавама. Основано сумњамо да су завршиле у неким фиокама и да се чека застарелост тих пријава.

Све што се дешавало са ФРА показује да држава Србија није правна држава, да грађани немају правну сигурност и да нису заштићени, и да се закон злоупотребљава ради заштите СНС функционера и тајкуна.

Одговорност због покретања стечаја у ФРА не би смели да избегну ни чланови Наџорног одбора фабрике, који су прихватали бланко билансе пословања ФРА без икакве контроле.

Одговорност не сме да избегне ни стечајни управник који је према Закону о стечају био дужан да 10 дана од покренутог стечаја изврши попис имовине фабрике. Магацини са готовим производима нису пописани, нити је представљена јасна спецификација машина, па се поставља питање како је и процењена вредност целокупне имовине. Стечајни управник је дужан да побија правне радње, и тиме ради у интересу да се увећа стечајна маса. Уместо да то уради, он се изјаснио као сагласан са проценом имовине, и тако, прикривајући кривично дело, додатно оштетио стечајну масу.

Позивамо одбор поверилаца да одбије овај срамно излицитирани износ, позивамо власт у граду Чачку да се укључи, како би се, ионако без потребе покренут стечај, ипак спровео потпуно у складу са законима и како би се сви повериоци, а посебно радници фабрике намирили кроз овај поступак.

 

Народна странка Чачак