Народна странка

Мирјана Југовић-Алексић: Да ли је Ваљево на удару „литијум“ преваре века?

Мирјана Југовић-Алексић: Да ли је Ваљево на удару „литијум“ преваре века?

Пре десетак година канадска компанија „Еуро литијум Балкан“ започела је опсежне геолошке истраживачке радове литијума и бора у селу Лукавац код Ваљева. За то време мештанима села Лукавац је нанета неповратна штета у виду загађења земљишта које није погодно за даљу пољопривредну употребу, а вода која је некада била чиста за пиће, више није ни употребљива. Велики проблем је заправо настао када су се приликом бушења створили затровани извори, односно такозвана цурења затроване воде.

Протестима мештанa и грађанa, 2022. године, Виши суд у Ваљеву донео је привремену меру забране примењених геолошких истраживања за истражно поље ваљевско – мионичког басена, због злоупотребе коришћења пољопривредног земљишта од прве до пете класе у непољопривредне сврхе, док је за подручје Ваљево Север, Министарство рударства и енергетике одбило захтев компаније „Еуро литијум Балкан“ за продужење геолошких истраживања за ово подручје, јер по жалби ове компаније није извршено најмање 75 одсто пројектом планираног обима истраживачких радова.

Међутим, компанија „Еуро литијум Балкан“ очигледно се није зауставила привременим забранама и недобијањем дозвола за даља геолошка истраживања. Тачније, ова компанија је обавестила јавност да ће на простору ваљевско–мионичког басена спроводити хидрогеолошка истраживања, а не геолошка истраживања. Хајде да се запитамо која је разлика и како је то могуће ако је привремена забрана и даље на снази.

Наиме, у мају ове године на иницијативу ове канадске компаније, Министарство рударства и енергетике је дало дозволу компанији за хидрогеолошка истраживања, на основу израђеног пројекта за истраживање могућности искоришћења геотермалног ресурса у сврху производње топлотне енергије која би могла да буде искоришћена у систему даљинског грејања у Ваљеву, тачније, намера им је да кроз овај пројекат помогну да се уместо фосилних горива користе обновљиви извори енергије. Како се наводи у пројекту који је транспарентан јавности, главни истражни простор је Ваљево-Белошевац. У склопу овог басена постоји једно подручје око градске Топлане, али како се наводи у пројекту због састава земљишта је боље да се истраживања раде у подручју фабрике за пречишћавање отпадних вода, а друго подручје налази се у селу Белошевац, међутим препрека је та што се у близини налази Спортско-рекреативни центар Петница. А како су навели, резултате истраживања према пројекту вредном око милион евра, оставиће на располагању граду и грађанима у аманет.

Да ли као грађани заиста треба да поверујемо у ову врсту „милосрђа“ или је заправо у питању куповина времена? По навођењу стручних лица која су упозната са целом тематиком деловања ове канадске компаније, скоро је сигурно да ова компанија нема никаква искуства у области хидрогеолошких истраживања и да је то само још један покушај да се задрже ова два ваљевска басена као погодно тло за истраживање и даље рударење литијума, чиме је бојазан и страх за живот мештана и грађана повећан.

Постављају се питања следећа питања:

Да ли ће мештанима села Лукавац код Ваљева, где су обављана геолошка истраживања литијума, бити исплаћена надокнада за штету насталу тим ископавањима, како би се делимично повратило за употребу земљиште и вода;

По којој основи је „Еуро литијум Балкан“ био спонзор традиционалне културне манифестације Дани малине у Бранковини и по којој основи финансира сва спортска удружења у граду Ваљеву? Деца су, носећи дресове, принуђена да промовишу главног уништитеља земље, воде и ваздуха ваљевског краја;

Да ли ће ова компанија да предузме адекватне мере како би се отклонила даља опасност по живот и здравље људи? Да ли је довољна „добродушна“ донација „Еуро литијум Балкан“ компаније у износу 1,5 милиона евра за заштиту животне средине града Ваљева.

Градски одбор Народне странке Ваљево помно прати ток даљих дешавања у вези са радом компаније „Еуро литијум Балкан“ на поменутим подручјима, која је и даље активна у својим просторијама у центру града Ваљева, сваког радног дана, у радном времену од 8 сати до16 сати, а на позиве грађана се не јављају и на мејлове уредно не одговарају.

Не смемо да дозволимо да се ради у корист страних рударских компанија већ у корист очувања здравља сваког грађанина Ваљева и читаве Србије.

 

Мирјана Југовић–Алексић
председница Градског одбора Народне странке Ваљево