Народна странка

Горан Калчевић (Зајечар): Избори заказани за 28. март су нелегитимни

Горан Калчевић (Зајечар): Избори заказани за 28. март су нелегитимни

Као што је познато Народна странка је бојкотовала прошлогодишње парламентарне изборе јер је у Србији суспендована демократија, а самим тим су и избори неслободни. Данас су услови за изборе још гори, што свакодневно видимо у нашем Зајечару, тако да ми чланови Народне странке у Зајечару као одговорни људи, који држе реч и којима је општи интерес изнад личног не излазимо на ове нелегитимне изборе који су најобичнија фарса, који и нису вишестраначки јер на њима поред владајућих странака и режимске тзв. опозиције учествују само разне групе грађана и покрети, док опозиционе странке које су бојкотовале републичке изборе на њих не излазе.

Ми из Народне странке смо предлагали свим релевантним опозиционим групацијама, чим су ови избори расписани, да изађемо са јединственим ставом да се ови избори одложе, јер последњи законски датум за одржавање избора је 30. мај 2021.године, до када би се, надам се побољшала здравствена ситуација, односно имунизација становништва, као и изборни услови, јер предстоје преговори опозиције и власти. На нашу жалост, није било довољно слуха и мудрости код свих.

Зато, данас у Зајечару имамо овакве назови изборе чије је главно обележје функционерска кампања и сакривање првог на листи СНС-а Бошка Ничића иза имена Александра Вучића као носиоца те листе, иако је некада и сам са правом истицао да лидери странака не би требало да буду носиоци јер они нису ни кандидати на тим изборима.

Такође, упадљиво је посећивање активиста СНС-а из других градова који у двојкама и тројкама долазе људима на врата, као што су и код мене били, проверавајући да ли ће да гласају за СНС, чиме се директно крши члан 52 Устава, као и кривично дело из члана 155 и 156 КЗ-а.

Оно што бих посебно истакао је то да је у Зајечару и даље на снази ванредна ситуација због катастрофалне епидемиолишке ситуације, да је због тога бројним делатностима онемогућено да раде, па су ови избори и велики ризик по здравље људи. Зато ме чуди ћутање по том питању бројних лекара који се налазе на разним листама на овим „изборима“. Због такве лоше здравствене ситуације у граду многи неће моћи, а можда би желели да гласају јер се налазе у изолацији, што представља прикривени облик дискриминације.

Све ово што сам навео указује да су ови избори нерегуларни и да ће будућа власт за нас да буде нелегитимна.

Нажалост, након ове фарсе од избора наставиће се даље пропадање нашег града, јер ће стожер нове власти опет бити СНС, чија је погубна политика у претходна два мандата за осам година довела наш Зајечар у катастрофално стање, а сви знамо да су главни „извођачи радова“ били прво Саша Мирковић, а затим Бошко Ничић.