Народна странка

Народна странка Трговиште: Огроман буџет, а бољитка ни на видику

Народна странка Трговиште: Огроман буџет, а бољитка ни на видику

Прошло је месец дана од новогодишњих и божићних празника, у Трговишту и даље гори скромна, али скупа, новогодишња расвета за коју смо ми из Народне странке сматрали да је непотребна у овој ситуацији борбе са вирусом корона и тражили да се сав новац планиран за новогодишњу расвету и славља преусмери на лечење болестне деце и унапређење Здравственог система у општини Трговиште, нарочито за збрињавање ковид пацијената.

Средином фебруара постављамо властима у Трговишту питање да ли ће новогодишња расвета светлети целе године због вишка пара у буџету и да ли је расвета у власништву општине Трговиште или је изнајмљена, па се сада праве непотребни трошкови, занима нас и очекујемо одговор општинских власти.

Уосталом, прошла је чак и кинеска Нова година иако у Трговишту  није виђен ни један Кинез у скорије време, па сматрамо да је крајње време да становници општине добију одговоре на нека питања иако самовољна власт нема потребу да одговара грађанима који су гласали за њих.

С обзиром на то да је прошлогодишњи буџет општине био 847.206.824,00 а ове године је усвојен износ од 742.855.000,оо динара (видећемо колики ће бити са изменама и допунама на крају године), оба буџета у последње две године су по величини највећи од самог постојања општине Трговиште.

Оволики буџет за овако малу општину са малим бројем становника (званичних 5 000), је огроман новац са којим би Трговиште, ако ништа друго требало бар да изгледала потпуно другачије у сваком погледу. План расхода буџета за 2021. годину је толико збуњујући да нам није јасно куда иду толики новци без видљивих резултата, који би представљали бољитак за малобројно становништво које није напустило своја огњишта. 

Примера ради једна од ставки расхода у буџету је развој туризма у износу од 19.764.000.оо као и развој културе и информисања са 22.285.000,оо а ни трага ни галаса о култури и туризму. Ми смо уназад неколико година, можда једина општина у Србији која нема  дешавања у области културе, поред постојања зграде Дома културе. Немамо позоришних представа, немамо биоскоп, немамо више културно уметничко друштво као и плесну школу, па нам није јасно, где завршавају оволике паре предвиђене за културу и како се то развија култура а да ми не видимо. 

Ако сматрате развојем туризма једину манифестацију у годину дана а то су Дани преображења за коју сте у планираном буџету посебно издвојили 7.345.000,оо (63.000 евра) не видимо како то туризам функционише са предвиђених 19.764.000.оо дин, поред оволиког туристичког потенцијала и природе у Пчињи. 

Али и даље највећи проблем целокупне општине Трговиште је из годину у годину све мањи број становника, а првенствено омладине. Вероватно је појединцима из власти битан само њихов леп и раскошан живот, њихова моћ и позиције, а најмање им је битно како задржати породице и омладину. 

Ми се надамо да кризе у Трговишту не ни требало да буде са оволиким буџетом од скоро 7 милиона евра или ће је ипак бити због нерационалног трошења новца из буџета свих грађана општине Трговиште.

Народна странка Трговиште