Народна странка

Народна странка Суботица: За градско језгро ангажовати најкомпетентније стручњаке

Народна странка Суботица: За градско језгро ангажовати најкомпетентније стручњаке

Градски одбор Суботица указује на следећа дешавања везана за предлог измена детаљног урбанистичког плана центра Суботице – Зона 2.

Наиме, према изнетом Нацрту Плана детаљне регулације центра Града Суботице – Зона 2  предвиђена је суштинска измена дела заштићеног градског језгра, које је проглашено за непокретно културно добро од великог значаја за Републику Србију, чиме се нарушава традиционални амбијент градског језгра Суботице.

Очита је намера одржавања континуитета “привилегованог” просторног планирања у интересу крупног капитала, а на штету грађана и јавног интереса. Не тако давно је безочно рушење објеката у улици Браће Радић, прошла без јавне реакције и најмањег отпора дела владајуће коалиције СВМ-а , из, наравно, њима “знаних разлога”. 

Додуше, сада је само СВМ као део владајуће коалиције имао слуха за оправдано грађанско незадовољство, што још једном потврђује да владајућа локална коалиција није ваљана. Дакле, понављањем погрешне формуле се никако не може добити добар резултат.

Све то мора да се мења и промени. Мораћемо да победимо и победећимо.

Да би се промене могле остварити неопходно је имати, не само, компетентне стручњаке, него и поштене и часне намере, а да ли је то у овом случају тако – бојимо се да није, а ево и зашто:

“Према одлуци Скупштине Града Суботице Број: И-00-021-117/2020 од дана: 05.11.2020.год. је именовала председника, заменика председника и чланове Комисије за планове.

Према Закону о планирању и изградњи РС – Председник и чланови Комисије се именују из реда стручњака за област просторног планирања и урбанизма и других области које су од значаја за обављање стручних послова у области планирања, уређења простора и изградње, са одговарајућом лиценцом.

Провером на сајту Инжењерске коморе Србије – Претрага база чланова Коморе, се види да један члан Комисије за планове није у евиденцији лица који поседују лиценцу, тј. не испуњава  законом прописани услов да буде именован за члана Комисије за планове.“ 

Сходно, наведном тражимо да надлежни , (г-дин Пастор Балинт), провере формалну ваљаност Скупштинске Одлуке о формирању Комисије за планове, а последично томе и суштинску ваљаност предложених планова које је иста Комисија за планове и донела, како би се предупредила нова „опасност“ по овом, за грађане Суботице, врло важном питању.

Народна странка Суботица се залаже да се градско језгро Суботице, ангажовањем најкомпетентнијих стручњака и институција, уреди као јединствена просторна целина која ће одражавати културно-историјски дух града, а да се се ван градског језгра, у складу са најбољом праксом просторног планирања, граде модерна и одржива стамбена насеља, у интересу грађана, а тек потом и инвеститора.

Народна странка Суботица