Народна странка

Народна странка Стари град: До када ће трајати кажњавање грађана Старог града?

Народна странка Стари град: До када ће трајати кажњавање грађана Старог града?

Када је у јуну 2019. године почела реконструкција улице Цара Душана,  саопштено је да ће радови бити окончани у децембру исте године. Пошто је убрзо постало очигледно да су радови на потезу Џорџа Вашингтона далеко од краја, у септембру прошле године је одлучено је да завршетак реконструкције Душанове буде остављен за 2020. годину. 

Обзиром да градске власти нису извукле поуке из претходних катастрофалних промашаја са предвиђеним роковима и да није схваћено колико пролонгирана бука и вибрације отежавају живот и негативно утичу на здравље грађана који живе дуж ове трасе и у околини, почело се лицитирати са роковима. Први обећани рок је био 1. септембар ове године који је убрзо померен на крај године.

Раскопане улице, багери, прашина, шљунак, рупе, ограде, преусмеравања, заобилазни путеви – док се градске власти играју са роковима за завршетак радова. Родитељи са малом децом у колицима, старији људи који се теже крећу или грађани са цегерима пуних намирница са оближње Бајлонијеве пијаце, сви они прескачу преко рупа и прекопаних улица, заобилазе бетонске блокове и скеле, труде се да одрже привид нормалног живота у грађевинском хаосу на Дорћолу. 

Питамо се до када ће трајати малтретирање становника Старог града и да ли је могуће да градски неимари не схватају кроз какве све муке пролазе грађани овог дела општине. Да ли се зна колико је предузетника и малих радњи на ивици егзистенције услед овог хаоса. Апелујемо да се тим радним људима помогне у виду компензација за изгубљене приходе како би прегурали ионако тешку ситуацију изазвану пандемијом. 

Због чега је Трг Републике постао равна плоча, због чега се на Калемегдану саде  палме, због чега паркинг тражимо у просеку сат времена, неки су од разлога због којих се многи од нас осећају кажњено. Да ли одговор лежи у јунским изборима на којима није гласало 75 одсто грађана Старог града не желећи да дају легитимитет новом општинском руководству које предводи Српска напредна странка, а која данас врши власт.  Није искључено и да је циљ да се пролонгирањем радова коришћење грађевинске оперативе што више фактурише и наплати, па тако можда кроз уговоре везане за реконструкцију Душанове буде пробијен и сраман рекорд астрономских цифара који у том смислу држи новогодишња јелка са Трга Републике од пре неколико година. 

Народна странка Стари град апелује на све надлежне градске институције да се радови окончају у најкраћем могућем року, да се поднесе извештај колико је грађане Београда коштало овакво одуговлачење радова и да се што пре становницима овог дела општине живот колико – толико врати у нормалу!

Народна странка Стари град