Народна странка

Народна странка Раковица: Одговорност власти је да заустави тровање грађана

Народна странка Раковица: Одговорност власти је да заустави тровање грађана

Прошла је скоро деценија, а да актуелна власт није учинила баш ништа да спречи системско тровање грађана Раковице. Штавише, општинске власти константно покушавају да одговорност за катастрофално стање по безбедност и здравље грађана Раковице оправдају тиме што су највећи загађивачи у Раковици почели да раде пре њиховог доласка на власт, али немају одговор на чињеницу да, не само да по питању заштите здравља грађана нису учинили баш ништа, већ да су постали партнер највећих раковичких загађивача, којима су у претходних девет година омогућили да удесетоструче своју производњу, а тиме и степен загађења животне средине.

Раковица је једина општина у Београду која на својој територији има две асфалтне базе МС „Кијево“ и ЈКП „Београд пут“ и две фабрике за прераду опасног отпада Yunirisk и Miteco, што представља огромну концентрацију екстремних загађивача на изузетно малом простору.

Дозволе које се издају за  извођење асфалтних база су привременог карактера са роком важења од три године на основу члана 147. Закона о планирању и изградњи.

Прва изведена асфалтна база је МС „Кијево“ у Кнежевцу која у почетку 2006-2007. године није имала грађевинску дозволу – већ само захтев за легализацију магацинског простора.

Друга база ЈКП „Београд-пут“, налази се у истој МЗ Кнежевац, изведена је 2010. године, и има капацитет дневне прераде 240 тона асфалта на сат.

Ни једној од ове две асфалтне базе до данас није онемогућен рад иако делатност обављају у срцу насељеног места.

Одмах у непосредној близини налази се и предузеће Miteco, које се бави збрињавањем индустријског отпада, а у кругу фабрије 21. Мај налази се постројење фабрике Yunirisk која се бави прерадом индустријског отпада.

Током 2016. године фирма Yunirisk добила је од Министарства пољопривреде и екологије дозволу да утростручи обим прераде, а током 2019. године обим прераде опасног отпада је са почетних 2.500 тона достигао невероватних 15.000 тона на годишњем нивоу.

Такође предузећу Yunirisk дато је на  коришћење и јавно добро, односно део Топчидерске реке, у коју одлазе отпадне воде након прераде опасних материја. Еколошка катастрофа у Чукаричком рукавцу, којој сведочимо ових дана, своје узроке има у изливању отпадних вода из Топчидерске реке, а актуелне власти нису учиниле ништа да утврде колики допринос у томе имају отпадне воде које потичу из фирме Yunirisk.

Осећају ли моћници на власти било какву одговорност за здравље не само грађана Раковице, већ читавог Београда?

Грађани су жртве власти која не само да показује немар за њихово здравље, већ директно својим поступцима омогућава рад две асфалтне базе у срцу Раковице, којима је сваке три године могла ускратити дозволу за даљи рад. Још већа небрига за здравље грађана је показана тиме што је власт допустила да се у претходних четири године прерада опасног отпада у предузећу Yunirisk удесетостручи.

Захтевамо од актуелне власти СНС-а и предеседника општине Раковица да истинито обавесте грађане о стварним размерама загађења и хитно предузму мере за заштиту живота и здравља грађана Београда.

Народна странка Раковица