Народна странка

Народна странка Раковица: Раковичка комуна, лета Господњег 2020. године

Народна странка Раковица: Раковичка комуна, лета Господњег 2020. године

Након осам година вршења власти у Раковици, напредњаци опет имају председника који иде по насељима и "упознаје се са проблемима грађана". Можда би могао нешто да сазна и у разговору са Коцићем или Миличковићем, који су се осам пуних година "интересовали" за проблеме грађана, а решавали их само у Миличковићевом комшилуку. Обећавао је тако двојац Миличковић-Коцић, потпомогнут Александром Вучићем, да ће да реше проблеме и радницима "Рекорда". Фабрика је порушена, лаковерни радници, некадашње Миличковићеве колеге, избачени су на улицу, док се он тријумфално осмехивао на отварању тржног центра на месту некадашње фабрике гума. Тако Вучић помаже.

Оно што се данас догађа у Раковици није усамљен случај. То је постало правило у свим органима власти. Цела Србија данас је својеврсна анархо-комуна у којој не важе вредности и норме савременог европског друштва и правне државе, него страначки правилници које тумачи локални страначки вођа, који је опет подређен вишем органу странке, одговара њему и сноси његове, а не законске санкције за своје поступке. Он све одређује и управља свим ресурсима заједнице, запослени у јавним комуналним предузећима не раде оно за шта су плаћени, већ извршавају  налоге страначког вође и раде у његовој страначкој кампањи. Суспендовани су, поред комуналних, здравствених, правних система, и закони, органи реда, као и органи тужилаштава, о свему се одлучује и пресуђује на страначким састанцима. Челници напредњака ставили су се изнад и изван закона и правног поретка. По угледу на вођу ове комуне, који свакодневно крши на десетине закона и сам Устав, и напредњачка перад свакодневно спроводи примитивне ритуале са политичким нарикачама и додолкама.

Као што је некима деведесетих било важно да познају неког криминалца и уживају његову заштиту, тако је данас важно познавати неког напредњака на положају. Систем вредности је исти, правила понашања такође. Рецимо, директорку Дома здравља Раковица познаје Александра Вујовић, контроверзна одборница СПАС-а у Скупштини ГО Раковица. Она због тога узима себи за право да се бахати, одговара свима, не поштује прописе, мере и хијерархију Дома здравља. Запослена је одмах након избора, а сваког викенда активна је на штандовима Српске напредне странке. Није грешка, ова одборница СПАС-а чланица је напредњачке комуне, али за потребе замазивања очију грађанима Раковице, она глуми Шапићеву одборницу како би се створио привид да у Раковици постоји легитимна, вишестраначка и демократски изабрана Скупштина општине. Права истина је да у Раковици не постоји легитимна Скупштина и легитимни органи власти, да су напредњаци скупљали потписе и позајмљивали гласаче странкама које су учествовале на изборима. Они нису девастирали само институције које су затекли доласком на власт, већ су наставили да симулирају правну државу и њене органе који од тада само формално постоје. Напредњачка комуна извршила је државни удар, а њихов вођа присвојио је сву власт коју на кашичицу дозира слепим послушницима.

Повереништво Народне странке Раковица