Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Због изградње мини хидроелектрана грађани у опасности од несташице питке воде

Народна странка Петровац на Млави: Због изградње мини хидроелектрана грађани у опасности од несташице питке воде

Народна странка Петровац на Млави осуђује изградњу мини хидроелектрана (МХЕ) на реци Млави и захтева од локалне власти да сместа обустави радове и подрже грађане уместо тајкуне блиске СНС-у.

МХЕ урушавају екосистем, природне токове вода, као и биљни и животињски свет који зависи од њих. На реци Млави је, за сада, у плану изградња три МХЕ. МХЕ у Крепољину је у завршној фази радова, док је тзв. Козји грб добио дозволу за градњу.

Претходних неколико месеци је у општини Петровац било говора и предлога о заштити реке, као и последицама изградње МХЕ. Међутим, ниједан предлог заштите реке није реализован.

Повереништво Народне странке би поздравило и подржало одлуку председника општине Петровац на Млави Душка Нединића који је изјавио да ће подржати борце за Млаву и да неће дозволити изградњу МХЕ на територији наше општине, када би та подршка била реална и стварна. Међутим, као и сва претходна обећања бахате власти СНС-а, и ово обећање је лажно и своди се на обману грађана и заштиту интереса тајкуна. Оштро осуђујемо понашање председника општине који уместо да стане на страну грађана и заштити јавне интересе лажима помаже Александру Вучићу у свакодневним обманама грађана.

Проблем представљају МХЕ планиране за изградњу на реци Млави које се налазе у општини Жагубица чији председник не жели да испуни захтеве грађана и заустави изградњу истих.

Грађани Петровца су свесни последица које ће највише претрпети становници низводно од Жагубице, па све до ушћа Млаве у Дунав. Оправдано је страховати да сви који користе пијаћу воду у близини ове реке могу остати без изворишта питке воде. Самим тим, више хиљада грађана је угрожено зарад профита неколико особа.

Позивамо власт да схвати озбиљност ситуације и поступи у интересу грађана јер МХЕ изазивају немерљиву еколошку штету.

Иван Стевановић
Повереник Народне странке Петровац на Млави