Народна странка

Народна странка Ниш: Буџет за 2021. предизборни, питање је шта ће стварно бити урађено

Народна странка Ниш: Буџет за 2021. предизборни, питање је шта ће стварно бити урађено

Најозбиљнија и најбитнија ствар за град у следећој години, а то је буџет за следећу годину, донет је без јавне расправе и без слуха за приоритетне проблеме грађана.

Да овај текст не би био класичан, пун бројки и буквалних тумачења из буџета, направићемо једну метафору.

Замислите да у својој кући имате неку врсту управе и да се „глава“ куће бави буџетом. Ово је већ трећи управник наше куће откако је СНС на власти и сваки је имао неки свој план како ће „унапредити кућу“, занемарујући чињеницу да је постојала обавеза да се заврше већ започете ствари. Оно што је постало правило од 2012. године је да никог од укућана не питају и не консултују како би тај буџет могао да се реализује, углавном због тога што се подела „плена“ одређује у Београду, а не у Нишу, на шта је одређени број заведених Нишлија пристало и пристаје.

Имамо недовршени стадион Чаир од пре 9 година, за њега очигледно није било ни времена ни пара (заправо воље) да се заврши све ове године, тако да је остао трајно недовршен. А у питању је само западна трибина. Замислите да је требало да изграде цео нови стадион.

Имамо скоро деценијска обећања да ће се пруга изместити и коначно формирати Јужни булевар, али то ни у следећој години неће бити приоритет, јер не сија. Имамо неизмештену пијацу код Тврђаве, иако се већ 8. пут обећава њено измештање. Имамо неизмештену аутобуску станицу, иако се 8. пут обећава. Али навикли смо.

Имамо све веће проблеме са изливањем канализације на целој општини Палилула, које константно изазивају штету мештанима и вапе за Јужним колектором, за кога тренутно нема слуха. Имамо депонију која се такође не измешта већ годинама. Са друге стране боље да је не дирају, јер бисмо јако брзо имали две депоније.

Имамо започет и незавршен трг и обећање да ће бити завршен. За мост се не зна датум завршетка започетих радова…. Имамо и нову фонтану, трећу на тргу, која једина и ради. Претходне две не функционишу, очигледно нису приоритет иако се обе налазе на шеталишту у центру града. Нису њихове и нису нове и нису у буџету. Више од 4 милиона евра ће нас коштати реконструкција трга. Уз сва кашњења и разне измене извођача у току радова, биће добро да тај пројекат дочека свој крај извођења, али свакако не потпуни крај. Пуно ће духова из те реконструкције тек изаћи из боце.

Сада, у плану за 2021.годину имамо још једну звездицу на јелци, а то је Аква парк. Нови пројекат за новог градоначелника и све то пред нове изборе. Управо то и јесте нешто што као тема постоји већ скоро две деценије. И то јесте потребно Нишу, али ми нисмо чули план, већ смо само видели цифру која износи 4 милиона евра. Није јасно да ли за то имамо пројекат, заправо чак ни тачну локацију? Да ли су папири те локације исправни? Каква је стратегија планирана за сам Аква парк? Али смо зато добили цифру, за коју је градоначелница синоћ изјавила да је само прва фаза, а да је упитно да ли ће ово бити пројекат града или приватно – јавно партнерство. Да ли ми то новцем грађана Ниша градимо Аква парк за неког будућег приватног „партнера“?

Оно што ми предвиђамо јесте неко сликање са неким каменом темељцем на тему Аква парка али сигурно не и његово извођење или реализацију у току следеће године.

Искусно или не, све инвестиције су пренете на КЛЕР. КЛЕР је боља опција контроле токова новца јер се на тај начин централизује потрошња, а потпис градоначелника не укључује у оно што је склоно малверзацијама. Уважавајући чињеницу да буџет КЛЕР-а износи скоро четвртину буџета града Ниша, биће пажљиво прегледан.

Тема свих тема Градске управе јесте њена реорганизација, која можда јесте важна за управника једне куће, али ипак није пресудна тема за животе грађана. А да ли ће се нешто убрзати након тога је добро питање. 

Суштина је да ми имамо толико пуно незавршених ствари у кући која често прокишњава. Имамо и „мишеве“ и ништа што смо кренули да поправљамо нисмо завршили. Међутим, решили смо да купимо нешто „да светли“ како би грађанима могли да „продамо светлост“ да би оне проблеме које реално имамо у нашој кући или дворишту заборавили.

Буџет Ниша је по износу мали, иако се владајућа странка стално хвали како је све већи. И искрено, он јесте недовољан да ми све ове рупе затворимо у оквиру једне године, али то не значи да треба да се правимо да их не видимо. Стално се понавља прича како држава Нишу све даје и да се он препородио од када је СНС на власти, а у ствари се само ради непрестани предизборни маркетинг. Мењају се пијуни у градској кући како би се створио осећај нечег новог, а заправо је улога постављених фигура иста и то траје већ годинама.

Нови Сад има буџет 28,2 милијарде динара. Скоро 3 пута већи буџет од Ниша. Ниш има буџет од 11,8 милијади динара. И да, ни тај буџет неће бити потрошен у том обиму, јер нажалост свих нас, неће бити иста ситуација, и предвиђања за пуњење буџета нису реално пирказана.

Као опозиција имамо предлог. Ако сте толико утицајни локални лидери, можда би требало да тражите изједначавање буџета по глави становника са, на пример, Новим Садом, и вероватно би у том случају имали новца и за ове текуће проблеме, а и за ово што сија. Или је ипак Ниш задовољан и оваквим статусом?

Претпоставка је да ће у 2021.години износ прихода буџета износити 9 – 10 милијарди динара, што значи да ће се опет и ове године десити бар 20 одсто неиспуњење буџета, али то ћемо знати у ово време следеће године.

Ниш заслужује промене, а константно добија замене. Буџет за 2021.годину је предизборни буџет и као такав има пуно добрих ствари, међу којима је извођење канализација у улицама у околини Ниша. Али, као и за све наведено, јако је упитно шта ће од тога бити и заиста урађено. 

Реченице попут „тај проблем је наслеђен“ или „за тај пројекат ће држава одвојити новац“ или „та улица је у плану“ већ годинама слушамо. Оно што треба гласно рећи а грађани Ниша немају прилике често да чују, јесте да континуитет власти постоји и да ће 2022. година бити јубилеј 10 година власти СНС-а са истим флоскулама које сви већ напамет знамо. Ефекти су наравно видљиви за оне који више верују својим очима, а не политичким рекламама.

Драге Нишлије, ово је њихов последњи круг. 

Народна странка Ниш