Народна странка

Народна странка Чачак: Тужилаштво отворено у служби СНС-а

Народна странка Чачак: Тужилаштво отворено у служби СНС-а

Председник Градског одбора Народне странке Чачак Александар Радојевић оптужио је тужилаштво у том граду да има двоструке аршине и да је у служби владајуће СНС.

Радојевић је на конференцији за новинаре рекао да тужилаштво још није реаговало на јавно признање некадашње одборнице Групе грађана „За напреднији Чачак“ Тање Стовраг да је прешла у СНС да би добила субспецијализацију.
„Тања Стовраг је пред медијима рекла да то сматра добром трговином, и да је добро дати мандат групе грађана СНС-у за добијање субспецијализације у болници у Чачку. Поднели смо тужилаштву пријаву, које до данас није реаговало ни на који начин“, навео је Радојевић.

Радојевић је истакао да је, са друге стране, тужилаштво веома ажурно када је реч о представницима опозиције.
„Тако је тужилаштво процесуирало и саслушало много сведока о чувеног пољупцу Танасковића према председнику Скупштине града Игору Трифуноићу који је проглашен за претећи пољубац. Очигледно да тужилаштво има различите аршине за покретање и испитивање одговорности оних који се налазе у владајућој странци“, оценио је Радојевић.

Радојевић је подсетио и на случај Фабрике резног алата, где извршитељи већ 20 пута покушавају да уведу повериоца у посед једног дела погона, а да још није одговарао за то што је фабрика ушла у такав проблем са приватним повериоцем.

Председник чачанског одбора Народне странке је навео да је губитак Електропривреде Србије (ЕПС) од 11 милиона евра заправо припрема за продају те компаније, као што је урађено са РТБ Бор, односно борским рудником.

„Продавање таквих ресурса је велеиздаја државе и народа. Недавно је држава отписала дуг Србијагасу од 1,2 милијарде евра. Ко је направио тај дуг? Бајатовић, Дачић или Трнавац у Чачку? Да ли можемо да сазнамо ко је направио толико дуговање и ко и са којим правом опрашта толики дуг“, упитао је Радојевић.

Радојевић је као пример корупције навео и изградњу деонице аутопута Прељина-Пожега, која је уговорена за 490 милиона евра, док је претходна власт то учинила по цени од 290 милиона евра.

Потпредседник Градског одбора Народне странке Чачак Душан Селаковић оценио је да демографске мере града нису дале резултате и да је тај град сврстан међу пет градова са најдубљом демографском старошћу и највећим смањењем броја становника.

„По званичним подацима Републичког завода за статистику, Чачак годишње губи 766 становника. Број старих је све већи, а број младих све мањи, док се број становника на сеоском подручју се драстично смањује“, рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да су „околна подручја демогафски на издисају“.

„Немамо више одакле да црпимо младо станвништво ка нашем граду. Радно способно становништво у Чачку се смањује годишње за око 900 људи. Тај податак је готово апокалиптичан. Посебно су забрињавајући подаци за број деце. Сваке године број деце предшколског узраста је мањи за око 40, што представља две јаслене групе, док се број деце средњошколског узраста годишње смањује за 75, односно за три одељења“, рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да ти подаци нису довољно видљиви јер много ученика долази из других општина.

„Смањење броја становника је велики ризик за економску будућност и развој града. Приче да нема довољно новца за побољшање демографске слике није тачан. Подсећам да су локални функционери преко Канцеларије за јавна улагања за реконструкцију физичког изгледа једне чачанске школе издвојили милион евра, дакле за зидове, плафоне и ограде, а да истовремено нема новца за савремена наставна средства и средства која побољшају ученичка достигнућа и награђивање најбољих“, рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да се мора ублажити економка цена подизања деце, посебно у области здравствене заштите и образовања.

Фото: OzonPress