Народна странка

Народна странка Крушевац: Да ли се крије број преминулих у Расинском округу?

Народна странка Крушевац: Да ли се крије број преминулих у Расинском округу?

Градски одбор Народне странке Крушевац тражи од градоначелнице Јасмине Палуровић да се објави тачан број преминулих грађана Крушевца и околине.

Од укупног броја преминулих на територији Србије (без КиМ) од последица инфекције коронавирусом, чак 24 преминуле особе су из Расинског округа, што је око 18% укупног броја преминулих у Републици Србији. Ако се узме у обзир да Србија (без КиМ) има 24 управна округа и да становништво Расинског округа са својих  250 хиљада становника  чини око 3,5% укупног становништва Републике Србије (без КиМ), ствари постају у најмању руку врло чудне. Примера ради, ако се упореди број заражених на територији Србије (7.276), без КиМ, са бројем заражених у Расинском округу (246), добијемо да око 3,5% заражених живи на територији Расинског округа, што је статистички гледано у потпуности у складу са процентуалним односом становништва, али број преминулих (18%) је драстично већи и то најмање 5 пута већи.

Ако је број заражених коронавирусом у Крушевцу 3,5% од укупног броја у Србији зашто је број преминулих 18% од укупног броја? Односно, ако је леталитет на нивоу Србије 1,91%, зашто је у Расинском округу леталитет 9,75%? Где је настала та огромна трагична разлика?

Подсећамо и на то да је градска власт бар недељу дана покушавала да сакрије податак да је вирус ушао и у Геронтолошки дом у Крушевцу. За сада је заражено 24 штићеника и 13 радника. Међутим, питамо градоначлницу да ли је тај број уопште валидан.

Градски одбор Народне странке Крушевац