Народна странка

Народна странка Крушевац: Колико ће једна сијалица коштати суграђане?

Народна странка Крушевац: Колико ће једна сијалица коштати суграђане?

Поводом ребаланса градског буџета Градски одбор Народне странке Крушевац истиче да је у буџету највише средстава опредељено за „шминкање“ града и услуге локалне самоуправе, далеко више него за школе и образовање, здравствену заштиту или подстицај пољопривредног и економског развоја града.

За град Крушевац је замена светиљки уличног осветљења постала капитални пројекат. А како и не би када ће грађани Крушевца приватној фирми, кроз реализацију уговора о јавно - приватном партнерству са градом, ову ставку отплаћивати пуних 15 година. Колико ће на крају једна сијалица коштати грађане Крушевца, остаје да се види. 

Видимо и да је граду приоритет и изградња Дино парка, али није приоритет реконструкција зграде бившег грудног одељења у кругу Опште болнице, које већ годинама пропада, нити евентуална набавка недостајуће медицинске опреме. Ту је и уређење платоа односно Трга Косовских јунака које ће суграђане коштати преко 3,2 милиона евра. Сумњамо да су приказани трошкови вишеструко увећавани како би се неком обездедио профит. Због тога, инсистирамо на томе да сви радови и трошкови буду потпуно транспарентни грађанима Крушевца, почев од израде идејног решења, цене самог пројекта, одабира извођача радова па на даље. Подсећамо да је и пре реконструкције, саобраћај у центру био изузетно успорен и загушен. Шта ће се тек десити додатним смањењем ширине саобраћајница можемо само да претпоставимо. Ако томе додамо и поџемну гаражу испод платоа Суда, као додатни саобраћајни притисак на центар, саобраћајни колапс је загарантован. 

Изгледа да градска власт нема стручне људе који виде даље од једног мандата. Главни урбаниста града Крушевца и у наредном мандату биће дипломирани инжињер електротехнике! То је као да за директора хируршке клинике поставите козметичара што није нормално, али код ове власти може и то да се деси. 

То није случај само са урбанизмом, већ и са другим јавним предузећима и установама у Крушевцу. По ономе што смо имали прилике да чујемо, рекло би се да многи не испуњавају услове прописане законом за избор руководиоца. Народна странка Крушевац захтева да градоначелница хитно достави на увид грађанима Крушевца радне биографије, референце и дипломе новопостављених и директора, заменика директора и помоћника директора јавних предузећа и установа, као и изводе из систематизација које дефинишу потребне услове за њихов избор у то звање. Изводе из закона лако ћемо наћи.

Такође захтевамо да се све ово достави и за директоре (управнике), заменике и помоћнике директора републичких институција у граду Крушевцу. Уколико то не уради градоначелница Народна странка ће те информације набавити преко повереника за Информације од јавног значаја и представиће грађанима Крушевца.

Народна странка Крушевац