Народна странка

Крушевац: Хитно обелоданити чињенице о експлозији у насељу Велико Головоде

Крушевац: Хитно обелоданити чињенице о експлозији у насељу Велико Головоде

Градски одбор Народне странке Крушевац захтева од локалне власти и надлежних органа да под хитно грађанима изнесу чињенице о несрећи која се догодила при експлозији гаса у приватној кући у насељу Велико Головоде при чему је наш суграђанин изгубио живот. Међутим домаћинство није ни имало инсталацију гаса. Како је могуће да од експлозије гаса настрада грађанин, који нема гас у свом домаћинству? Да ли је у питању грешка настала при изради магистралног гасовода који пролази кроз ово насеље? Приликом експлозије није било угрожено само домаћинство настрадалог суграђанина, већ је евакуисано више десетина грађана, претпостављамо из предострожности.

Извођаче радова на гасификацији града Крушевца, као и надлежне институције у Граду питамо следеће:
1. Да ли је извршен технички пријем гасоводне мреже за употребу или дела гасоводне мреже кроз насеље Велико Головоде?
2. Ко је извршио испитивања, техничку контролу и издао употребну дозволу за поменуту гасоводну мрежу?
3. Да ли су при изградњи гасоводне мреже на територији Града Крушевца испоштовани сви прописани технички нормативи и одговарајући стандарди у гасификацији? Ако јесу, како је могуће да дође до ове несреће? Ако нису, ко је одговоран за ову несрећу и губитак људског живота?
4. Да ли ће извођач радова сносити одговорност за насталу несрећу и да ли Град Крушевац може суграђанима да гарантује безбедно коришћење гасоводне мреже на читавој територији града?
5. Са чијег рачуна ће бити скинута средства за надокнаду штете насталу приликом експлозије?

Подсећамо да је у протеклих неколико година извршена гасификација целог подручја града Крушевца, а гас је доведен и у најудаљенија села на падинама Великог Јастрепца. Гас је уведен чак и у села која немају канализацију и нису прикључена на систем градског водовода, а поједина подручја чак немају ни асфалтне путеве нити уличну расвету. Према незваничним сазнањима гасификација општине Крушевац износи преко 30 милиона евра. 

Градску власт питамо да ли ће након овог трагичног догађаја коначно почети да се стара о својим грађанима и ради у њиховом интересу? 

Градски одбор Народне странке Крушевац