Народна странка

Краљево: Отварање аеродрома „Морава“ само представа за грађане

Краљево: Отварање аеродрома „Морава“ само представа за грађане

Цивилно – војни аеродром „Морава“ за који је власт обећала да ће почети са радом у 2018. години коначно је отворен, а отворио га је председник Србије лично. Пројекат започет још 2006. године напредњаци су зауставили одмах по доласку на власт након изградње путничког терминала. У априлу 2012. године склапа се споразум са Владом Републике Турске за финансирање Пројекта за реконструкцију дела аеродрома „Морава“ Краљево. По том споразуму Турска је требало да донира 10 милиона евра, а Министарство одбране би са одабраном турском компанијом закључило уговор о грађењу по систему „кључ у руке“. Даље од потписивања споразума се није одмакло.

Морава је требало да буде оспособљена за цивилне летове, а што је још значајније, за превоз робе. Насупрот причи  владајуће  структуре о економском процвату, запошљавању, отварању овог дела Србије према свету, мишљење струке је било другачије: да ни ширина ни дужина писте није довољна, да је инфраструктура остала незадовољавајућа и да захтева велика улагања, да није реална и економски оправдана.

СНС позоришна трупа је решила да, какво год било реално стање, слика за грађане Краљева, али и Србије мора изгледати идеално. Аеродром у Краљеву је отворен са пуном опремом, авионима, најсавременијим ватрогасним возилима и апаратима са историјским говором председника државе, да би одмах по одласку председника сва опрема, возила, авиони такође били враћени на места са којих су само за представу и позајмљени. Остала су само 52 запослена, и то чланови Српске напредне странке.

Још један проблем у функционисању аеродрома представља и радно време. Наиме, „Морава“ ће бити отворена само средом од 12.00 – 14.00 часова. Како ће то аеродром олакшати превоз грађанима и донети економски просперитет ако је отворен само два сата недељно?

Власт је поново показала да није способна да посао који им је поверен уради како треба. Због тога хитно треба да се повуку и препусте то стручњацима и онима којима је стварно стало до овог града.