Народна странка

Народна странка Крагујевац: Зашто уништавате историјски идентитет града?

Народна странка Крагујевац: Зашто уништавате историјски идентитет града?

Био је потребан свега један дан да јавност скоро заборави да је 29. септембра након пожара у којем је изгорела кућа др Илије Коловића више нико не говори о томе како је град Крагујевац изгубио још једно своје обележје изграђено у периоду када је овде била престоница модерне Србије.

Ако бисмо објашњавали цео низ узрока овог јучерашњег пожара, све би могло да стане у две речи – деценијски немар.

На жалост ове тренутне власти, кола су на некоме морала да се сломе и неко мора да поднесе одговорност за штету која је учињена граду. Српска напредна странка је на власт дошла 2014. отимајући, уз помоћ својих сарадника, од Крагујевчана. Од тада је прошло шест година власти, а ми нисмо приметили искрену жељу да се сачува историјски идентитет Крагујевца из перода када је он био локомотива Србије. Од тада, под оправдањем да су „то ови бивши“ уништили имамо константан скривени геноцид према нашем градском идентиту. Од куће у којој је становао Ђура Јакшић направљен је „свемирски“ кафић, зграда Тржнице је оштећена и нико није сносио последице, изгорела је једна од најстаријих кућа у граду. Али погледајмо шире. Простор Кнежевог арсенала, на чијем челу за обнову је и даље бивши председник Томислав Николић је и даље нетакнут и уништен, сале „Шумадија“ и „Пионир“ пропадају, биоскоп „Раднички дом“ је уништен... И да не залазимо у то у чије време је кренуло уништавање ми понављамо да је Српска напредна странка на власти од 2014. и да за ових 6 година нису показали трунку жеље да сви ови објекти обнове.

Очекујемо да се надлжени из градске управе огласе и објасне како је дошло до пожара у коме нико није становао. Такође не желимо да чујемо оправдања на каква смо навикли да је то изгорела „једна уџерица у којој су се сакупљали наркомани и пацови“.  Подсетићемо, изгорела је кућа др. Илије Коловића, културно добро са почетка XIX века, која је чувала изглед старог Крагујевца. Поред тога очекујемо одговор како ће надлежни сачувати културна добра у Крагујевцу од даљег уништавања.

На крају, остаје нам да се надамо да на парцели од 2,5 ари неће изнићи нека модернија зграда.

Градски одбор Народне странке Крагујевац