Народна странка

Народна странка Крагујевац: Власт мора да обезбеди више апарата за мамографију

Народна странка Крагујевац: Власт мора да обезбеди више апарата за мамографију

"У Србији на свака четири сата нечија сестра, мајка, бака добије рак дојке. Свакога дана четири жене изгубе битку против ове болести. Ако се открије на време, рак дојке је излечив у 90 одсто случајева. Будите одговорне. Прегледајте се", поручиле су жене из Градског одбора Народне странке у Крагујевцу у промотивном видеу снимљеном поводом октобра, Међународног месеца борбе против рака дојке.

Према званично објављеним информацијама жене у Србији су у средњем ризику од обољевања од рака дојке, али је зато по смртности Србија друга по реду држава у Европи. То указује да се ово обољење у Србији не открива на време с обзиром на то да је вероватноћа излечења у директној вези са временом постављања дијагнозе.

У Србији је, по проценама стручњака, потребно најмање 100 апарата за мамографију али је та бројка тренутно на половини. У Крагујевцу се тренутно у државним здравственим установама налазе и користе свега два апарата за мамографију.

Подсећамо да је обавеза свих нивоа власти у Србији да грађанкама и грађанима Србије обезбеди ваљану здравствену заштиту те је њихова обавеза и да се обезбеде неопходни технички капацитети и да се обезбеди квалитетна обука стручног кадра, лекара који треба да раде дијагностику.

Сматрамо да власт над “економским тигром” која има 250 милиона евра за национални стадион или локална власт која има новца да плаћа штету проузроковану немаром исте те власти има довољно новца да обезбеди квалитетну здравствену заштиту за Крагујевчанке и Крагујевчане.

Користимо ову прилику и да најавимо да ће ускоро  при ГрО Народне странке у Крагујевцу бити формиран  Форум жена који ће се током свог рада бавити проналажењем решења за овај и друге сличне  проблем. Такође, позивамо наше суграђанке да нам се придруже.

Народна странка Крагујевац