Народна странка

Јеремић најављује слободни Београд, шири се опозициони блок

Јеремић најављује слободни Београд, шири се опозициони блок

Лидери опозиције састали су се у Шапцу, где је договорено да председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић подржи кандидатуру Драгана Ђиласа за градоначелника Београда.

Зеленовић је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре у Градској кући у Шапцу којој су, уз Ђиласа, присуствовали и опозициони лидери Саша Јанковић, Вук Јеремић и Борко Стефановић.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да избори у Београду нису обични и да није случајно што је заједничка конференција за новинаре одржана у Шапцу.

"Није случајно што смо у Шапцу јер је то најслободнији град. А такав ће бити и Београд на пролеће. У овом граду је доказано да се не мора бити кажњен због народне воље. Избори за Београд нису обични избори, то су избори за будућност и душу Србије", рекао је Јеремић.

Он је нагласио да ће се, ако опозиција буде снажна и покаже да је могуће победити СНС у Београду, исто то десити и у остатку Србије.

Јеремић и Ђилас су се на заједничкој конференцији за новинаре сложили да данас има много важнијих ствари од њихових различитих ставова у прошлости.

"Ми се данас у Србији налазимо у таквој ситуацији да све наше размирице и разлике у гледањима од пре пет година заиста изгледају бесмислено и наивно у односу на оно шта се у Србији догодило у последњих пет година и са каквом несрећом се данас сви заједно суочавамо", истакао је Јремић.

"Нико од нас нема снаге да сам изађе на крај са овом несрећом која нас је задесила и због тога је наша обавеза да ступимо у заједнички фронт и да учинимо заједнички напор да ово представља језгро праве опозиције. Нисмо једини, има још људи које би и те како волели да видимо у овом нашем заједничком фронту", додао је председник Народне странке.

Јеремић је навео да ће бити тешко ако опозиција не буде јединствена, али да је победа апсолутна могућа.

"Нема никаквог разлога да не верујемо у себе. Ми ћемо успети у Београду управо због тога што смо нашли снаге да превазиђемо све што нас је раздвајало у прошлости, а ако се неко није слагао у прошлости, нисмо се слагали Драган и ја. Данас смо заједно, не говоримо о томе шта је било у прошлости, гледамо напред, у будућност, због грађана, не само престонице, него због грађана целе наше земље", рекао је Јеремић.

Ђилас је навео да је данас много важније како Србија изгледа и шта могу да ураде него да ли су се Јеремић и он слагали у свему у некој странци у којој били пре пет година.

"За мене не постоји питање да ли ћу да будем заједно или не са људима који деле исти систем вредности и већину идеја о томе шта би требало да урадимо. Захвалан сам Вуку Јеремићу што је прихватио тај исти принцип и што смо неке ствари оставили иза нас и што данас гледамо у будућност", рекао је Ђилас. 

Ђилас је рекао да је данас одржао прву политичку конференцију за новинаре после четири године и да није случајно што се то догодило баш у "слободном Шапцу", у којем на власти није СНС.

Он је додао да верује да ће након избора у Београду у Србији бити још један слободан град.

"Поносан сам што нас је ЗЗС подржао и очекујем да добијемо подршку и од других странака и удружења", рекао је Ђилас.

Ђилас је додао да су странке окупљене око његове кандидатуре "сигурна већина", која може да донесе победу. Он је навео да постоје ствари које се неће мењати када постане градоначелник и нагласио је да је то изградња вртића, школа и да ће обезбедити пензије грађанима.

"Хајде да сликамо аутобусе, обданишта... Нека се свако слика са оним што је отворио док је био на власти и нема везе што је (актуелни градоначелник Београда Синиша) Мали отворио обданиште које сам ја започео јер нико не памти тог ко је отворио, али родитељи знају да имају још једно обданиште", рекао је Ђилас.

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић изразио је запрепашћење што у 21. веку постоји потреба да се прича о слободи и додао да је потребно да се направи слободна Србија.

"Шабац је показао да је непокорен град и да је могуће одупрети се централизованој власти. Ми желимо просвећену и уређену државу, модерну економију и технологије. Државу у којој неће одлучивати један човек. Желимо европску и нашу Србију", рекао је Јанковић.

Он је додао да су генерације које су некада водиле промене дале још једну шансу онима који су 90-их "уништили Србију" и да је време да се шанса поново да грађанима.

Зеленовић је истакао да је у Шапцу показано да слобода може да буде институционално обезбеђена.

“Показали смо да грађани могу сами да одлучују директно. Све нас овде то ставља у супротност према Александру Вучићу и Српској напредној странци, јер они не верују да грађани треба да имају слободу у одлучивању", рекао је Зеленовић.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић изјавио је да су се лидери тих странака окупили због вере да човека и његове потребе треба вратити у центар пажње.

"Могуће је да нам се и други придруже, јер је ово добитна комбинација. Све разлике оставимо по страни. Неопходно је начети напредњачки камен који притска Србију", рекао је Стефановић.