Народна странка

Јеремић: Позивам Вучића да скупи храброст и одазове се на телевизијски дуел са мном

Јеремић: Позивам Вучића да скупи храброст и одазове се на телевизијски дуел са мном

Све донације и расходи Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД), уредно су у последњих четири године пријављене Пореској управи Министарства финансија, која их је у више наврата детаљно испитивала и није у њима пронашла ништа спорно.

Исто важи и за мене лично, са обзиром на то да сам одлучио да живим у Србији и порезе на приходе од својих консултантских послова у иностранству плаћам овој држави.

Ја, за разлику од Александра Вучића и челника његовог напредњачког режима, немам шта да кријем, могу да објасним порекло своје имовине и моје финансије су потпуно чисте.

Апсолутно нисам упућен у ствари због којих су Патрик Хо и Тидијан Гадио предмет истраге америчких органа, који иначе нису сматрали за потребно да ми од њиховог хапшења прошле године поставе било каква питања о томе, иако сам од тада више пута боравио у САД, укључујући и пуне три недеље овог месеца.

Као кандидат за генералног секретара УН, био сам предмет детаљне контроле најмоћнијих држава света, чланица Савета безбедности УН – САД, Русије, Француске, Кине и Велике Британије – које нису пронашле ништа спорно у мојој биографији, нити финансијама.

Ако су најмоћније државе света дошле до закључка да су моје финансије чисте, одакле Вучићу докази да сам ја вођа „међународне банде лопова“?

Вучић, наравно, доказа нема, већ је овде реч о медијској харанги чији је циљ скретање пажње са данашњег избора Синише Малог - персонификације корумпираности овог режима - за министра финасија.

Циљ ових Вучићевих лажи је и заустављање стабилног тренда раста подршке коју ужива Народна странка, једина опозициона партија која је, по озбиљним истраживањима јавног мњења, изнад цензуса.

ЦИРСД, на чијем сам челу, израстао је у глобално препознатљив међународни институт који сарађује са најугледнијим светским личностима, у чијем су саветодавном одбору људи попут бившег шпанског шефа дипломатије Мигела Анхела Моратиноса и прослављеног економисте Џефрија Сакса.

За наш часопис “Хорајзонс” су своје ауторске чланке писали људи попут шефице ММФ-а Кристин Лагард, руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, шпанског премијера Маријана Рахоја, председника Европске комисије Жана Клода Јункера...

Питам се да ли је и на њих председник државе мислио када је рекао да представљамо “међународну банду лопова”?

Иначе, једна од сарадница ЦИРСД-а била је, пре уласка у Владу Србије, и актуелна премијерка Ана Брнабић, која је била наш плаћени консултант у изради студије о обновљивим изворима енергије у Србији. Ако је ЦИРСД то чиме га председник државе назива - могао би онда да инсистира да одговорност за ангажовање са нама понесе и премијерка...

Одлучио сам да Вучића тужим за клевету и бестидне лажи које износи на мој рачун - што не чини први пут. Нисам оптимиста што се тиче домаћег правосуђа, тако да ће се ова ствар, по свој прилици, завршити у Стразбуру.

Тамо нема Марића, Пинка и Информера, него само права и доказа. Епилог ће бити тај да ће Вучић бити први шеф државе који је изгубио спор пред судом у Стразбуру.

ЦИРСД се финансира донацијама великих међународних компанија и ниједан динар није добио из буџета Србије, нити је икада тражио новац од државе.

Последњих неколико година био сам консултант фирме ЦЕФЦ за послове те компаније у иностранству. Накнаде за моје консултантске услуге уплаћене су на рачун у Србији, а дозволу да се код њих ангажујем тражио сам од Агенције за борбу против корупције и Скупштине Србије, са обзиром да сам у том тренутку био народни посланик, које су ми је одговориле позитивно.

Позивам председника Србије Александра Вучића да скупи храброст и одазове се на телевизијски дуел са мном, уместо што ме свакодневно назива погрдним именима у ударним терминима на телевизијама са националним фреквенцијама.

 

Вук Јеремић

председник Народне странке