Народна странка

Народна странка тражи приступ опозиције РТС-у и истинито информисање грађана

Народна странка тражи приступ опозиције РТС-у и истинито информисање грађана

Народна странка је заједно са другим опозиционим странкама упутила Радиотелевизији Србије и Регулаторном телу за електронске медије захтеве у којима се тражи да те јавне институције почну да поштују законе и медијске стандарде.

Тражимо хитно, истинито, објективно, непристрасно и професионално информисање грађана, приступ опозиције јавном сервису (РТС-у) и примену законских овлашћења ради заштите права грађана и јавног интереса у случајевима очигледне и грубе злоупотребе медијског утицаја.

Ако на те, на закону засноване захтеве, не буде позитивно одговорено, опозиција ће се обратити домаћој и међународној јавности и позвати на одговарајуће акције.

Народна странка и 12 опозиционих организација у заједничком допису РТС-у истичу да јавни јавни сервис не испуњава законску дужност објективног и непристрасног информисања, чиме онемогућава и слободу стварања и изражавања мишљења грађана који су законом принуђени да такво кршење својих права још и финансирају.

Посебно је незаконит рад Информативног програма РТС којим доминирају неједнака заступљеност власти и опозиције, очигледно фаворизовање једне политичке организације, али и нетачност и непотпуност информација које се односе на остале политичке субјекте.

Народна странка и друге опозиционе организације траже и састанак са Управним одбором РТС-а како би се утврдили конкретни кораци ка побољшању стања и поштовању закона, и очекује да ће РТС на захтев за састанком и уподобљавањем програма прописаним медијским стандардима реаговати у најкраћем року.

Посебним дописом од РТЕМ-а тражимо да почне да спроводи своје надлежности и обезбеди поштовање основних професионалних и етичких принципа, те принципа медијског плуралитета и то применом конкретних законом предвиђених мера у случајевима повреде законских обавеза од стране јавних и комерцијалних емитера.

Од Савета РТЕМ-а није тражен састанак јер је за његове чланове већ формиран захтев да поднесу оставке.

Захтеве РТС-у и РТЕМ-у потписали су председници Народне странке, Покрета слободних грађана, Левице Србије, Покрета за преокрет, странке Заједно за Србију, покрета Против диктатуре, Социјалдемократске странке, покрета Не да(ви)мо Београд,  покрета Чувари Старог града, Демократске странке, Нове странке, покрета Доста је било и Српског покрета Двери.