Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Зорана Михајловић да објасни своје криминалне послове и имовинску карту, а не да клевеће друге

Санда Рашковић Ивић: Зорана Михајловић да објасни своје криминалне послове и имовинску карту, а не да клевеће друге

Народна странка залаже се за доношење закона о пореклу имовине, увођење специјалног тужиоца за високу корупцију, незастаривост кривичних дела из процеса приватизације и потпуно независно и самостално правосуђе.
Сви функционери Народне странке спремни су да први у потпуности поштују рад таквих институција.

Зато јавно питамо све актуелне државне функционере из редова Српске напредне странке, који по већ опробаном рецепту и по очигледном директном налогу председника СНС Александра Вучића, покушавају да дискредитују Народну странку, Вука Јеремића и угледни Институт ЦИРСД, да ли су они на то спремни.

Међу њима посебно ово питање постављамо Зорани Михајловић, потпредседници Владе Србије и министарки саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, која се ових дана такође укључила у ту кампању.

Нападајући друге, министарка Михајловић покушава да сакрије много тога, а пре свега то да је управо она 14. априла 2016. године у Београду разговарала са делегацијом кинеских компанија „ЦЕФЦ Чајна енерџи компани“ и „Чајна Балкан инвестмент компани“ о могућем пословању ових фирми у Србији.

У штуром саопштењу, Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре је тада пренело да се разговарало о могућности сарадње на изградњи аутопута Ниш-Мердаре-Приштина, преосталих деоница на европским саобраћајним коридорима у Србији, развоју малих аеродрома, логистичких центара и интермодалног транспорта.

Јавност никада није обавештена о детаљима тих разговора, да ли је започета реализација неких од тих пројеката и под каквим финансијским условима. Не доводећи у питање кредибилитет кинеске компаније, ћутање потпредседнице владе оправдано изазива сумњу и намеће питање да ли је реч о још једном тајном договору, који су заштитни знак напредњачког режима, а који су по правилу резултовали пословима на штету грађана Србије.

Али, то није једина ствар о којој министарка Михајловић ћути. Јавност никада није сазнала у чију корист је одлуком Министарства на чијем је челу, без икаквог правног основа, уз њен потпис, Привредном друштву „Златибор“ које је приватно предузеће, 2015. године уступљено 2.213 хектара земљишта на Златибору које је до тада било државно власништво.

Зорана Михајловић је, према речима челних људи општине Чајетина, на тај начин оштетила државу за четири милијарде евра. Министарка ни дан-данас није објаснила да ли је ову криминалну радњу предузела на своју руку или по нечијем налогу. Уколико је то учинила сама морала би да положи рачун правосудним органима. Ако је, пак, делала по нечијем налогу, опет би, у најмању руку, морала да у својству саучесника у почињеном кривичном делу, истражним органима открије ко је налогодавац.

Зорана Михајловић је, такође, годинама, Агенцији за борбу против корупције достављала у најмању руку сумњиве и непотпуне информације о свом стану од 118 квадратних метара на Дедињу и то у подручју од изузетног културног значаја, при чему је сагласност за легализацију прибавила сама себи.

Већ крајем 2014. њено министарство затражило је сагласност Републичког завода за заштиту споменика културе за више објеката бесправно изграђених у подручју културног добра од изузетног значаја. Међу нелегалним објектима, разуме се, био је и њен стан.

Министарка Михајловић је пристала на улогу моралног жандарма, вероватно под притиском и да би сачувала позиције у Влади Србије које јој се опасно “дрмају”.

 

Санда Рашковић Ивић

потпредседница Народне странке и народна посланица