Народна странка

Пристанком на одлазак Еулекса Вучић загазио у признање Косова

Пристанком на одлазак Еулекса Вучић загазио у признање Косова

Док је одласком мисије Еулекса са Косова озбиљно угрожена безбедност Срба на Косову, председник државе Александар Вучић сервира грађанима причу о референдуму, режира лажни сукоб са НАТО пактом и без икаквих доказа води прљави рат са опозиционим странкама, посебно Народном странком, очигледно се бојећи да грађани Србије чују истину о краху његове политике.

Уместо тога уцењени лидер напредњака, који је Западу обећао потписивање свеобухватног споразума о нормализацији односа с Приштином и сада тражи начин да то изведе а да не изгуби власт, морао би да се званично као председник Србије обрати скупштини.

Заузет безочним начинима да спречи раст опозиције, Вучић се не изјашњава о операцији на релацији Приштина – Брисел у којој су председник самопроглашене државе Косово Хашим Тачи и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини разменили писмо у коме се до половине јуна предвиђа окончање десетогодишњег мандата Еулекса и редефинисање његове улоге у саветодавну.

Вучић ћути јер се иза леђа косовских Срба и грађана Србије са тим сагласио, као што је исто тако, на срамотан начин, Бриселским споразумом пристао на гашење српских институција на Косову и Метохији предајом надлежности над правосуђем и полицијом.

По други пут тиме, свесно, даје пристанак за гашење институција које су бринуле о безбедности Срба на Косову и јасно показује да се његова политика креће у смеру признавања Косова.

Вучић, чији је једини циљ опстанак на власти, макар за то жртвовао и државне интересе и животе људи на Косову, не занима ни то што његов пристанак на овакав сценарио значи обесмишљавање Резолуције Савета безбедности УН 1244.

Још мање је забринут за судбину Срба на Косову који ће одласком Еулекса бити препуштени на милост и немилост правди Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

Народна странка захтева од Александра Вучића и Владе Србије да затраже хитно заседање Савета безбедности УН на коме би инсистирали да Савет не ауторизује гашење Еулекса, будући да је ова мисија одговорна и највишем телу УН, а не само Европској унији.