Народна странка

Јеремић: Америка неће мењати однос према Србији без обзира ко ће бити председник

Јеремић: Америка неће мењати однос према Србији без обзира ко ће бити председник

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да Америка неће битно мењати однос према Србији без обзира ко ће победити на изборима за председника САД, али да ће ако победи демократа Џо Бајден председнику Србије Александру Вучићу бити запамћена директна подршка Доналду Трампу.

„То је био контроверзан потез на који се неће гледати благонаклоно ако дође до промене у Вашингтону. Америчка бирократска јавност је и те како приметила да је Вучић свега месец дана пре избора отишао у Белу кућу и пружио директну подршку Трампу потписивањем такозваног вашингтонског споразума. То му неће заборавити“, рекао је Јеремић за Newsmax Adria.

 

„Документ потписан у Вашингтону нема обавезујућу правну форму по узусима међународног права, то није правни документ, више је то био шоу него обавезујући папир, вероватно још и мање обавезујући ако победи Бајден“, навео је Јеремић.

Јеремић је навео да је много битнији преседан одласка у Белу кућу да би се договарало о Косову, јер би будући председник САД, ко год то био, могао поново да позове у Белу кућу и да „на сто стави далеко озбиљније ствари и то са обавезујућом правном формом“.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да ће, ако победи Бајден, бити „мање ријалитија“, али ће однос САД према Балкану остати исти.

Јеремић је навео да избори за председника САД никада нису били неизвеснији и судбоноснији, и додао да су истраживања јавног мњења промашила исход избора три пута у овом веку, односно 2000. године, 2004. године и 2016. године.

„Велика је вероватноћа да коначни резултати избора не буду познати у наредним данима, а и велики део гласача се одлучио да гласа поштом“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли ће Трамп прогласити победу „ко год да победи“, Јеремић је одговорио да је то „врло вероватно“ и да то мисли велики број Американаца који због тога у Вашингтону, Њујорку и другим градовима „закивају даске у излоге као да стиже торнадо“.

Очекују се немири и ситуација у којој ће Трамп прогласити победу, Бајден то оспорити, а неће бити ауторитета који би могао да потврди резултат, што ће изазвати сукобе левих и десних група активиста. Трамп је рекао да он сигурно побеђује и не видим да би он тек тако могао да одустане од тог наратива“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео и да би могло да се догоди да неке савезне државе не прогласе изборни резултат у наредним данима.

„Председик САД се заправо бира заправо 14. децембра, када се састају електори и гласају за председника, а то мора да се догоди 14. децембра. Ако ниједан од кандидата не буде имао потребних 270 гласова, биће ситуација која се догодила 1800. године и 1824. године. Устав САД прецизира да се тада гласање о председнику пребацује у Представнички дом, а Сенат гласа за потпредседника“, рекао је Јеремић.

Упитан шта ће се променити у односу САД према Кини ако победи Бајден, Јеремић је одговорио да ће у том случају много већи преокрет и турбуленција бити на америчкој домаћој политици, док не очекује велике промене у спољној политици.

Спољна политика је сложен систем и у тој области ће бити најмање промена. Можда ће бити промена у стилу, неће бити твитова и повлачења потеза без консултације са институцијама, што је био Трампов стил“, рекао је Јеремић.

Упитан какав ће бити однос САД према Европи ако победи Бајден, Јеремић је одговорио да ће бити мање тензија и да ће то бити промена набоље.

„Штета почињена у трансатлантским односима неће бити лако санирана. Немачка, која озбиљно и конзервативно сагледава ствари, схватила је да безбедносни амерички кишобран у Европи може бити доведен у питање у зависности од развоја догађаја у САД и да није баш толико паметно искључиво се ослањати на њих“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да односи Америке и Европе, без обзира ко ће бити нови станар Беле куће, у наредним годинама неће бити потпуно исти као што су били пре него што је Трамп постао председник САД.