Народна странка

Јеремић: Неопходно широко национално окупљање на изборима

Јеремић: Неопходно широко национално окупљање на изборима

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је на предстојећим изборима зарад заштите Косова и Метохије потребно широко национално окупљање које би укључило све организације којима је одбрана националног интереса на првом месту, како парламентарне, тако и ванпарламентарне.

„У колони која држи до државотворних и националних ставова требало би да буде места и за оне који су тренутно ван парламента, попут ДЈБ, као и за и интелектуалце и јавне личности које би могле да допринесу најважнијем националном циљу – очувању Косова и Метохије у саставу Србије“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Војводине.

 

Јеремић је истакао да су Србија и Срби на Косову и Метохији у „акутној опасности“ јер над њима као Дамоклов мач виси „француско-немачки“ споразум за независност „Косова“ и да се та опасност може отклонити једино јасним и одлучним одбијањем тог плана који предвиђа да Србија призна самопроглашено „Косово“ као независну државу.

„За то је потребно национално јединство. Ако га не постигнемо, нећемо постићи ама баш ништа. Бићемо као генерација одговорни за губитак дела територије који одређује наш национални идентитет. Тада нам се у будућности лоше пише као народу“, рекао је Јеремић, и додао да се положај Срба на Косову и Метохији знатно погоршао од прихватања „француско-немачког“ плана.

Јеремић је навео да ће избори бити прилика да народ одбаци „француско-немачки“ план тако што ће подржати странке које му се противе, и подсетио да је Народна странка предлагала референдум о том питању.

Председник Народне странке се заузео за повратак институција државе Србије на Косово и Метохију, пре свега полиције и судства, јер се „једино тако може очувати наш народ“ у покрајини, и додао да се све остало у последњих 10 година показало као неделотворно.

„Можемо изводити маневре да краткорочно и парцијално решимо проблеме, али једини начин да се дугорочно заштите Срби на Косову и Метохији је повратак институција државе Србије у покрајину, пре свега у њен северни део“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да је међународна заједница на Косову и Метохији институционално представљена кроз УН, а извршни орган УН је Савет безбедности.

„То што су неке државе одлучиле да се удруже у Квинту или не знам шта, то је за нас необавезујући формат у којем су се они одлучили да разговарају са нама. То је њихово право, али ми не би требало да будемо тиме импресионирани – ни Квинтом нити било чим другим“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би са севера Косова и Метохије требало да се повуку квази безбедносне снаге приштинских власти и да Кфор у потпуности преузме одговорност за безбедност над тим делом територије Србије.

Упитан да ли је тачно да је бивши потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао да ће у Србији бити „онако како Американац каже“, Јеремић је одговорио да је то тачно и да је лично био присутан када је Алексић то изговорио.

„Иначе, мит је да без подршке амбасадора САД нема успеха у српској политици. Можете да будете супротстављени америчкој политици, то ће вам можда отежати да напредујете у популарности и да постанете власт, али ако останете верни својим принципима и политици, нико не може да вас заустави“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да се међународне околности мењају, што показује и пример Азербејџана.

„Неко би пре 10 година рекао да је питање Нагорно-Карабаха завршено и да тамо више нема ниједног живог Азера, али сада смо на том примеру видели да су међународне околности и те како подложне променама“, рекао је Јеремић.  

На питање о подршци Азербејџану за успешно изведену акцију у Нагорно-Карабаху, Јеремић је одговорио да је Азербејџан подржавао принципијелну позицију Србије по питању Косова и Метохије у међународним организацијама и да је чак користио и право вета како не би биле изгласане резолуције Турске у Организацији исламске конференције које су позивале на признање “Косова” као независне државе.

„Азербејџан је, уз Кипар, већ годинама најватренији подржавалац позиције Србије по питању Косова и Метохије, то морамо поштовати и узвраћати”, закључио је Јеремић.