Народна странка

Тодоровић: Косово и Метохија је окупирани део Србије, неопходна је промена државне политике

Тодоровић: Косово и Метохија је окупирани део Србије, неопходна је промена државне политике

Потпредседник Народне странке Јовица Тодоровић изјавио је да би после забране уласка патријарху српском Порфирију на Косово и Метохију држава требало да „промени политику у односима са ЕУ и САД“ по питању јужне српске покрајине.

„Та промена подразумева непристајање на легализацију ’отете територије’ и узурпацију нашег културног и духовног, односно верског наслеђа на тој територији“, рекао је Тодоровић за „Данас“.

„Ако није поштеђен српски патријарх, шта је остало за људска права других Срба који живе на Косову и Метохији или за нас који желимо да на Косово одемо, да тамо боравимо, да обиђемо наше светиње? То је и доказ да политика међународне заједнице у решавању Косовског питања није искрена и добронамерна према српском народу, цркви и држави“, додао је Тодоровић.

Тодоровић је навео да очекује и „оштре али хришћанске реакције“ државе Србије и верника Српске православне цркве.

„То би требало да буду реакције које јасно изражавају нашу свест да је Косово и Метохија окупирано и да је циљ окупатора протеривање нашег народа, па и наше цркве са те територије, а никако претње употребом силе са наше стране, и изјаве мржње, чак ни према окупатору“, рекао је Тодоровић.

Тодоровић је додао да забрана уласка једном верском поглавару на територију на којој се налазе најзначајнија светилишта и други верски објекти цркве на чијем је челу представља „чин насиља и бахатости и нецивилизацијски чин противан начелима верске и етничке толеранције и свим такозваним европским вредностима, а посебно слободи кретања и слободи вероисповести“.

Тодоровић је истакао да „по свим важећим међународним правним актима, а тако је и фактички, врховну власт на Косову и Метохији имају у политичком смислу УН и ЕУ, а у војном и безбедносном Кфор, односно НАТО“.

„Та територија је и правно, и де јуре под својеврсним протекторатом међународне заједнице. Међународна заједница је пренела поједине прерогативе власти на привремене институције које бирају припадници бројније етничке групе на тој територији, односно Албанци. Међутим, међународна заједница, УН, ЕУ, НАТО, па и САД, одговорни су за сва чињења и нечињења албанских представника којима су омогућили да врше власт на Косову“, навео је Тодоровић.

Тодоровић је рекао да је забрана патријарху Порфирију да уђе на Косово и Метохију јасна порука да су на тој територији непожељни и он, и Српска православна црква, и српски народ, и српска држава, не само за Албанце и њихову власт коју персонификује Аљбин Курти, него и за њихове патроне из међународне заједнице.

„За нас, који смо православни хришћани по својој вери, и Срби по својој националној припадности, који припадамо цркви чији је поглавар патријарх Порфирије, то има свој емотивни и морални значај. Ми смо, као верници, с правом повређени. Вређање и ниподаштавање било чијих верских, религиозних убеђења и осећања, јесте један антицивилизацијски чин“, додао је Тодоровић.

Тодоровић је додао да је религијски аспект ове забране вређање верских осећања верника Српске православне цркве, како оних који живе на Косову и Метохији, тако и свих других због значаја културног и верског, односно духовног наслеђа наше цркве на тој територији.