Народна странка

Гајић за Бету: Заједница српских општина је шарена лажа

Гајић за Бету: Заједница српских општина је шарена лажа

Посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да ће Заједница српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији бити на нивоу невладине организације или било ког привредног друштва чија се делатност своди на економију, здравље и образовање и то само тамо где су Срби већина, и док су већина.

Гајић је агенцији Бета казао да је једна од највећих заблуда у коју су доведени грађани Србије када је у питању решавање косовског питања, управо Заједница српских општина на територији Косова и Метохије, "која се представља као некакав велики подвиг и још већи уступак српским државним и националним интересима".

"ЗСО је толико 'значајна' да се ево читава ЕУ и САД 'убише' да натерају Аљбина Куртија да пристане на формирање. У томе је и цела подвала која иде из међународне заједнице и домаћег агитпропа, јер када Курти 'коначно' пристане, онда Србија више нема аргумената за избегавање коначног потписа који би конвалидирао једнострану сецесију дела територије Републике Србије", оценио је Гајић.

Навео је да је ЗСО регулисана у првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. године, који је потписао тадашњи председник Владе Ивица Дачић уз подршку првог потпредседника Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића.

"У садржајном смислу, то је писана реплика Ахтисаријевог плана који је одбила влада Војислава Коштунице, а који је одбацио и председник Србије Борис Тадић и шеф дипломатије Вук Јеремић што их је веома брзо коштало пораза на изборима уз свесрдну помоћ доброг дела сопствене странке који је предводио Драган Ђилас", рекао је Гајић.  

Гајић је подсетио да се у Бриселском споразуму ни на једном месту не спомиње Србија, Устав Србије нити Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

"Овим споразумом његови потписници, као и Влада Србије која га је потврдила, прекршено је на десетине одредби Устава Србије, чланови 4, 8, 34, 67, 132, 142-165, 182, а ипак је Уставни суд Србије одбио да оцени његову уставност с образложењем да је реч о политичком, а не о правном акту, упркос томе што је у својој имплементацији споразум изазвао само тешке правне последице по суверенитет Србије. А да је реч о општем правном акту може да закључи свако без икаквог елементарног правног знања", истакао је потпредседник Народне странке.

По његовим речима, у уставно-правном смислу, Бриселски споразум је декомпоновао и дезинтегрисао српску државу на Косову и Метохији и то у одредбама 7-15 споразума којим су укинути полиција, безбедносни систем, судство, царина, изборни систем…

"Његови потписници, као и цела Влада Србије тиме су починили акт велеиздаје", нагласио је Гајић.

Додао је да ЗСО регулише првих шест тачака Бриселског споразума.

"Требало би имати у виду да је реч о општинама у којима Срби имају већину, док је имају, и која ће бити конституисана на основу статута. Правне гаранције ће пружити меродавно право и уставно право, тачка 2. Споразума. Јасно је да меродавно право није српско право, као и да се под уставним правом подразумева косовско уставно право. Шта о ЗСО мисли Уставни суд Косова зна се из њихове одлуке по којој су првих шест тачака Бриселског споразума оценили неуставним", објаснио је Гајић.

Навео је да су за ЗСО предвиђене надлежности у областима економског развоја, образовања, урбанизма и руралног развоја.

"Очигледно је да чак ни за овај најнижи степен аутономије која се Србима пружа у оквиру друге ’државе’ не постоје никакве правне гаранције. Било која влада тзв. Косова може анулирати ова права Срба на гето у сопственој држави једним потезом пера. Ова генерација Срба сведок је једног својеврсног државног удара који су под покровитељством међународне заједнице починили највиши државни функционери. За Србију би данас било далеко боље да њене интересе на Косову и Метохији заступа Краљевина Шпанија него оваква власт. Шпански премијер не прави никакве уступке тзв. Косову на рачун интереса Србије", истакао је Гајић.

Правно гледајући, додао је, ЗСО је ниво невладине организације или било којег привредног друштва чија се делатност своди на економију, здравље и образовање и то само тамо где су Срби већина и док су већина.

"У протеклих десет година српске власти су у потпуности имплементирале споразум. Друга страна није испунила ниједну обавезу. Имајући све то у виду, Народна странка је у предлогу Резолуције о Косову и Метохији, који је предала два пута Скупштини Србије, у последњих шест месеци предложила да Србија једнострано напусти Бриселски споразум и да се преговарачки процес у складу с Резолуцијом 1244 СБ УН врати у потпуности под окриље УН", казао је Гајић.

Гајић сматра да се ЕУ показала као неспособан и пристрасан посредник.

"’Француско-немачки’ план Србија мора без расправе да одбаци. Његови предлагачи су давно заузели страну противправним признањем сецесије Косова на који начин су прекршили међународно право које се заснива на Повељи УН. У том плану се ЗСО чак и не помиње. Потписници се називају ’страна’, а свака тачка тог плана подразумева однос између две независне државе. Што се тиче ЗСО, она је једна обична шарена лажа у коју могу да поверују само наивна деца или одлучни издајници", закључио је Гајић.

 

Бета