Народна странка

Ивана Парлић: Власт планира огромну пљачку Ужичана – 10 милиона евра за замену сијалица јавне расвете

Ивана Парлић: Власт планира огромну пљачку Ужичана – 10 милиона евра за замену сијалица јавне расвете

Преузето са портала листа "Данас".

 

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да реконструкција и одржавање јавне расвете у Ужицу по цени за 7,5 милиона евра већој од цене коју је једна фирма понудила пример „пљачкашког модела“ по којем се задужују локалне самоуправе у целој Србији.

„Данас без пљачке не можемо да заменимо ни сијалицу. Бесмислена је и скандалозна одлука да Ужичани плате 10 милиона евра за замену 10.000 лед сијалица. Ваљда у граду, који је имао хидроцентралу по Теслиним принципима још од 1900. године, може да се формира служба која ће заменити лед сијалице“, рекла је Ивана Парлић, а преноси лист „Данас“.

Народна странка и девет опозиционих организација у Ужицу покренуле су акцију „Стоп пљачки од 7.500.000 евра“, којом траже од локалне власти да укине одлуку о оснивању јавно-приватног партнерства за реконструкцију и одржавање јавне расвете у граду.

Износ у називу акције је разлика између планираних средстава у градском буџету за ту намену и цене коју је за исти посао понудила једна фирма, која се жалила на услове тендера и изразила сумњу у покушај корупције градске власти, због чега је тај поступак привремено обустављен.

Ивана Парлић је истакла да идеје и наредбе о јавно-приватним партнерствима за расвету стижу из врха СНС-а, а локалне самоуправе само то формално усвајају.

„Онда иста особа, која је проглашена за стручњака за таква партнерства, а зове се Зоран Стјепановић, иде од града до града и објашњава одборницима зашто би њихов град требало да оснује јавно-приватно партнерство да би се замениле сијалице“, рекла је Ивана Парлић.

"Иза свега се крије покушај приватизације јавне расвете у Ужицу. Чајетина је формирала сопствену службу за одржавање јавне расвете, а Косјерић је одбио предлог о сличном партнерству. Компаније које намеравају да се пријаве на ужички тендер требало би да узму у обзир сумњу на незаконитост одлуке о оснивању приватно-јавног партнерства“, додала је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је подсетила да су да су пре неколико година у Ужицу због уштеде старе сијалице замењене лед светиљкама, и то без јавно-партнерства и да су тај посао обавила ужичка јавна предузећа.

На питање „Данаса“ да ли је заједничка акција ужичке опозиције увод у стварање политичких савеза, Ивана Парлић је одговорила да „о томе не постоји договор“ и да покренута акција „не значи стварање коалиције за заједнички наступ на изборима у Ужицу“.