Народна странка

Народна странка поднела иницијативу за хитну седницу скупштине о Косову и Метохији

Народна странка поднела иницијативу за хитну седницу скупштине о Косову и Метохији

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић поднео је данас председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу иницијативу за сазивање седнице парламента по хитном поступку на којој би посланици и јавност били обавештени о последњим догађајима на Косову и Метохији.

Јовановић је навео да би скупштина на тој седници требало да усвоји Резолуцију Народне странке о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији, која је раније поднета парламенту.  

„Дешавања претходних дана на Косову и Метохији довела су до озбиљног угрожавања мира и безбедности српског народа на простору наше јужне покрајине. Заштита српског становништва на Косову и Метохији, као и очување територијалне целовитости Републике Србије морају бити највиши државни и национални приоритет“, истакао је Јовановић.

„Република Србија, у складу са својим Уставом, вољом грађана и међународним правом, не признаје једнострано проглашену независност АП Косова и Метохије“, додао је Јовановић.

Јовановић је подсетио Орлића да је посланичка група Народне странке у претходном периоду уредно поднела Скупштини Србије две Резолуције о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији.

„Од изузетног је значаја да се те резолуције што хитније нађу на дневном реду“, навео је Јовановић.

„Реч је о питању од прворазредног државног и националног значаја, те Вас позивамо да по хитном поступку закажете седницу на којој би Народна скупштина била обавештена о дешавањима на простору Косова и Метохије, као и да скупштина усвоји резолуцију коју је поднела Народна странка“, навео је Јовановић.