Народна странка

Јовановић: Хитно сазвати седницу скупштине, Куртијев циљ је етничко чишћење Срба са Косова и Метохије

Јовановић: Хитно сазвати седницу скупштине, Куртијев циљ је етничко чишћење Срба са Косова и Метохије

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је та странка, заједно са Дверима и Заветницима поднела захтев за сазивање седнице Скупштине Србије по хитном о ситуацији на Косову и Метохији на којој би била донета обавезујућа преговарачка платформа и постигнуто јединство у заштити националног интереса и у очувању јужне српске покрајине у оквиру Србије.

„Срби на Косову и Метохији су данас најугроженија етничка група у Европи западно од фронта у Украјини. Циљ режима екстремисте Аљбина Куртија је да протера Србе са Косова и Метохије и изврши етничко чишћење. Тражимо седницу парламента како би јавност и посланици били обавештени о последњим догађајима и како бисмо постигли јединство у заштити нашег народа, државе и наших светиња на Косову и Метохији“, рекао је Јовановић на заједничкој конференцији за новинаре Народне странке, Двер и Заветника у Скупштини Србије.

„Ово је питање од прворазредног државног и националног значаја. Не захтевамо седницу да бисмо тражили кривце нити зато што мислимо да би власт требало да буде аболирана од одговорности него зато што је неопходно да донесемо платформу за преговоре о Косову и Метохији која би била обавезујућа за све државне органе“, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да Народна странка тражи да скупштина јасно и гласно одбаци „француско-немачки“ споразум за независност „Косова“ и том плану каже му одлучно „не“ и да истовремено каже одлучно „да“ заштити Косова и Метохије.

„Да бисмо заштитили наш народ на Косову и Метохији потребно је и да се поново успоставе све институције државе Србије укинуте Бриселским споразумом и свим потоњим споразумима, а пре свега полиција и правосуђе, као и да се врати цивилна заштита“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао и да је неопходно да Србија покрене снажну међународну дипломатску офанзиву и затражи хитно сазивање седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији, којим ће од 1. октобра председавати Бразил.

„Бразил није признао независност ’Косова’ и има пуно разумевање за позицију Србије. Верујемо да би нам Бразил изашао у сусрет и заказао седницу Савета безбедности УН“, рекао је Јовановић.

Јовановић је изразио саучешће породицама свих погинулих у недељном сукобу у Бањској на Косову и Метохији.

На питање „да ли је Народна странка постала део државотворне опозиције“, Јовановић је одговорио да је позиција Народне странке по питању Косова и Метохије јасна и да је никада није крила – то је питање од изузетног државног и националног значаја и питање око којег би требало да се окупе све странке у Србији, као и да се постигне и што шире национално окупљање.