Народна странка

Јовановић: Одбацити „француско-немачки“ споразум за независност Косова и Метохије

Јовановић: Одбацити „француско-немачки“ споразум за независност Косова и Метохије

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да „француско-немачки“ споразум у потпуности штети националним интересима Србије, јер подразумева независност „Косова“, што је супротно Уставу Србије, резолуцији Савета безбедности УН 1244 и требало је да буде одбачен.

Јовановић је у серијалу разговора „Косинус“ новинске агенције ФоНет о решавању проблема Косова и Метохије рекао да треба наставити дијалог са Приштином о нормализацији односа и живота грађана, али је напоменуо да се то не решава на међународној конференцији.

Јовановић је указао да форма дијалога у Бриселу не доноси резултате и да би зато требало размислити о промени формата преговора, што би значило укључивање других међународних актера.

Према његовом мишљењу, не постоји оно што се у јавности назива замрзнутим конфликтом, већ статус кво по питању Косова и Метохије, које је саставни део Србије.

Јовановић је истакао да решење косовског проблема треба тражити у оквиру суштинске аутономије за Косово и Метохију у саставу Србије.

За њега не постоји дилема Косово или Европа, јер је Косово једно од најважнијих националних питања, "саставни је део Србије и о томе нема преговора".

Уколико је услов за чланство Србије у ЕУ признавање независности Косова, Јовановић сматра да "то треба одбацити, захвалити се ЕУ и тражити друге модалитете сарадње".

Он подсећа да је столица у УН резервисана за суверене државе и констатује да Косово то није, па би Србија требало да учини све да се одупре притиску.

Заједница српских општина (ЗСО) је добијена Бриселским споразумом, али никада није спроведена у реалности, док се у међувремену Србија одрекла готово свих својих институција на северу Косова, предочио је Јовановић.

Прецизирао је да су на северу Косова и Метохије укинути српско судство, правосуђе и полиција и нагласио да је српски народ на Косову и Метохији заузврат требало да добије ЗСО.

Јовановић мисли да је ЗСО "очигледно потпуно промашена форма", јер није оформљена читаву деценију после Бриселског споразума и предвиђа да неће ни бити формирана, јер Албанци на Косову и Метохији то не желе.

Он је подсетио да је Народна странка предлагала да буде организован референдум о „француско-немачком“ споразуму како би био одбачен, јер је противан националним интересима Србије.

Његов је став да по свим другим питањима, на пример да ли евентуално треба признати независност „Косова“, не треба организовати референдум, пошто су Устав и Резолуција 1244 врло јасни.

"С обзиром да у Приштини имамо екстремистичку власт Аљбина Куртија, чији је циљ да протера Србе са севера Косова и Метохије и све време прети, запаљује атмосферу и сеје страх и мржњу према Србима, не треба искључивати сукоб", рекао је Јовановић.

Како је истакао, задатак Србије и власти у Београду је да учине да Срби буду безбедни на територији Србије, укључујући Косово и Метохију, што би требало урадити у сарадњи са оним међународним актерима који имају надлежност да штите Србе на Косову и Метохији, пре свега са Кфор.


ФоНет