Народна странка

Синиша Ковачевић: Чланство Приштине у УН значи стварање велике Албаније и нестабилност

Синиша Ковачевић: Чланство Приштине у УН значи стварање велике Албаније и нестабилност

Потпредседник Народне странке, писац Синиша Ковачевић, дао је данас свој потпис у оквиру акције "Један потпис мења све", чији је циљ спречавање споразума који би самопроглашеном Косову омогућио чланство у УН.

Ковачевић је после потписивања петиције рекао да су нам свима уписани погрешни подаци у личним картама.

"У суштини смо сви рођени на Косову и Метохији, где су рођени и наша држава, народ, вера, језик, културни образац и идентитет. Најлепше српске богомоље и најлепше српске жене рођене су на Косову и Метохији. Зато Косово и Метохија у државно-правном смислу мора заувек остати српско. Истовремено, Косово мора бити довољно топао и довољно широк завичај и за све Албанце који су тамо рађали своју децу и сахрањивали своје родитеље", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је неопходно је сачекати довољно далековидије, мудрије и одговорније генерације политичара који ће то разумети, са албанске стране бити лишени тријумфализма, а са српске стране бити лишени непотребних митологема.

"Ако се сада самопроглашеном Косову преда столица у УН, по међународном праву ништа не може да спречи две међународно признате државе да се слободном вољом својих грађана уједине, а то је онда велика Албанија. Тада је у историјском смислу само питање дана када ће Улцињ бити део те државе или када ће западна Македонија и северна Грчка такође бити присаједињене", рекао је Ковачевић.

То би био увод у трећи балкански рат и тај сукоб свакако не би остао на регионалном нивоу, оценио је Ковачевић.

Потпис који би требало да дамо да се Косово и Метохија сачува не само у срцима и менталном склопу, него и унутар државно-правног модела Србије, заиста може да промени све, додао је потпредседник Народне странке.

"Ако Косово буде удаљено од нас удаљено онолико колико нас једна граница спречава да му приђемо, а дозвољава да га дохватимо уздахом, онда то неће бити добро и подразумеваће, не дао Бог, и српску герилу на Косову, не дао Бог, и стално врење и сукобе. Боље је сачекати неко боље, прецизније и одговорније време и тај проблем у међународном договору два народа тај проблем решити за свагда", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је решење у договору Срба и Албанца и то, по његовом мишљењу, без посредника, јер ако буду посредовали Брисел, Вашингтон или Москва, онда тај договор неће бити добар.

"Нисам сигуран да је у интересу великих сила да се Балкан смири. Пледирам да сачекамо паметније и мудрије генерације и албанских и српских политичара, а у историјском смислу то ће доћи врло брзо", навео је Ковачевић.

Потпредседник Народне странке је истакао да је Косово и Метохија у отаџбинском и државно-правном смислу српско, а у завичајном смислу је албанско.

"Ствар је више него јасна, ако се прави разлика између те две ствари. Мислим да је отаџбина сваког Албанца око Тиране, као што је отаџбина наших Словака, који на Војводину имају једнако право као и сви ми, око Братиславе, а завичај је око Старе Пазове", рекао је Ковачевић.

Када се то схвати и те ствари доведу до правног и моралног поретка, онда ће се договор наћи врло лако, истакао је Ковачевић.

"Сумњам да би неко брзоплето решење побољшало живот људи на Косову и Метохији. То је као тренутно помирење двоје супружника који су у сталној завади годинама, и то што ће се вечерас помирити не значи да сутра ујутру неће планути нови сукоб зато што он срче кафу", рекоа је Ковачевић.

Упитан о наводима приштинских медија да је председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи спреман да Србији „врати поклон Александра Ранковића, односно делове општина Лепосавић и Зубин Поток“, Ковачевић је одговорио да није реч о поклону Ранковића, него Петра Стамболића.

Стамболићу је било потребно бирачко тело да уђе у скупштину Југославије, али сасвим свеједно и ако је Ранковићев поклон, тако је и Хрушчов у једном тренутку поклонио Крим, па видимо докле је то довело, рекао је Ковачевић.

"Понуда је доведена до пароксизма – ми ћемо вам вратити нешто што је ваше, што је увек било ваше и што у административном смислу никада није било Косово", истакао је Ковачевић.

Ковачевић је, поводом Бриселских споразума и преговора у Бриселу, рекао да би о томе требало питати председника Србије Александра Вучића.

"Не знам зашто он своје преговоре таји и чува од Скупштине Србије и својих сународника, а сумњам и да чак и чланови његове странке знају садржину преговора", навео је потпредседник Народне странке.

"Много је то посла и одговорности за једну главу. Мислим да би њему било лакше када би своје дилеме поделио са умним људима и потражио савет. Не можете бити интелектуалац опште праксе, не можете се са истом дозом супериорне интелигенције разумевати у афлатоксине, цртање коридора, склањање брда, спољну политику и спорт. Савремена политика тражи уско специјализоване саветнике који ће давати прецизне, тачне и интелектуалне дефиниције и антиципирати решења проблема", рекао је Ковачевић.