Народна странка

Савез за Србију: Београд за 100 дана изгубио градоначелника, ПКБ и Главну железничку станицу

Савез за Србију: Београд за 100 дана изгубио градоначелника, ПКБ и Главну железничку станицу

Шеф одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда Драган Ђилас изјавио је данас да је главни град током првих 100 дана од избора градоначелника Београда Зорана Радојичића изгубио ПКБ, Главну железничку станицу, али и самог градоначеленика.

„Зоран Радојичић је у претходних 100 дана својим радом, ликом и делом био присутан на отварању кућица за врапце, на отварању две зграде ’Београда на води’ и на геј паради. Остало време нисмо могли да га чујемо и видимо“, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре.

Ђилас је навео да се нечији рад не може мерити само по броју објава у медијима, али да Радојичић није могао бити уочен ни у једном послу.

„Никада у историји Београда није била ситуација да се заменик градоначелника појављује 100 пута више од градоначелника. Ако је Радојичићу потребан портпарол, нека га именује, али то не може бити његов заменик“, рекао је Ђилас.

Ђилас је истакао да по Закону о главном граду, Статуту Београда и Пословнику Скупштине Београда, заменик градоначелника мења градоначелника само када је спречен или одсутан.

„Видимо да је наш градоначелник био одсутан око 95 одсто времена. То није у складу са законом и није нешто што може да функционише. Овим начином рада унижава се функција градоначелника и томе мора да се стане на крај. Заменик може да га мења само када је одсутан или спречен“, рекао је Ђилас.

Ђилас је навео да заменик градоначелника Горан Весић крши закон сваки пут када потписује документе које би требало да потпише градоначелник Радојичић, који у том тренутку није одсутан или спречен.

Шеф одборничке групе и један од оснивача Савеза за Србију рекао је да очекује од Радиотелевизије Србије да му омогући да одговори на седам Весићевих лажи, које је заменик градоначелника изнео на јавном сервису, или да прочита деманти.

„Драго ми је да је Александар Вучић, председник државе и СНС-а, човек који одлучује о свему, одлучио да њега мења Горан Весић. То је храбра одлука, јер као што је сам Вучић рекао, Весића не воли између 50 и 60 одсто чланова и симпатизера СНС-а“, рекао је Ђилас.

Заменик шефа одборничке групе „Савез за Србију“ и потпредседник Народне странке Никола Јовановић рекао је да је градски менаџер Горан Весић измештање Главне железничке станице образложио „појавом пацова“, и додао да је Београд једини град у Европи који је изгубио централну железничку станицу јер је на том месту нађен пацов.

Јовановић је истакао да је директна штета од продаје ПКБ-а 341 милион евра, а да се тај комбинат „продавао као бизнис, а не као имовина у комаду“, штета би била и до 900 милиона евра.

„Изгубили смо и метро, јер је изменама Регионалног урбанистичког плана, који покрива целу територију Београда, предвиђено да метро буде приоритет за 2027. годину, док је сада главни приоритет тунел између савске и дунавске падине, чија је главна функција да омогући проходност ’Београда на води’“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да реконструкција Трга Републике не само што ће коштати милијарду динара и трајати дуже од изградње Сава центра, него ће трг бити прекривен калдрмом и аутомобили ће се кретати брзином од свега 10 километара на сат.

„Сутра ћемо на седници Скупштине Београда расправљати и о Старом мосту, једини који трамвајском линијом повезује стари и нови део града, који намеравају да сруше уз образложење да успорава пловност Саве, а измештају га опет на Саву“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео и да се у новој спалионици отпада, коју ће Београђани платити милијарду и 150 милиона евра, неће спаљивати постојећи отпад, и додао да је директор фирме „Суез Винча“ рекао да ће тај отпад „остати заувек“.

Ђилас је, поводом објаве на друштвеним мрежема председника синдиката Слога Жељка Веселиновића о премијерки Ани Брнабић, истакао да је то велика грешка која се не сме поновити и да је добро што се Веселиновић извинио.

„Ми у опозицији смо сваки дан изложени увредама, попут оних које је изговорио председник Србије да смо јадници, бедници, магарци, криминалци, издајници… Очекујем да чујем и извињење за ове речи које изричу људи на власти“, рекао је Ђилас.

Одборник „Савеза за Србију“ и председник Левице Србије Борко Стефановић позвао је Београђане да одборничкој групи на адресу [email protected] шаљу фотографије и снимке правог изгледа главног града, који, како је истакао, разваљен и прљав.

„Поред свих непочинстава, пропалих пројеката, незавшених ствари, лоповлука и корупције, ми се суочавамо са Београдом који је разваљен град и никада прљавији град, где се на сваком кораку може видети смеће, растурене канте и улице са рупама – слика која не приличи главном граду Србије“, рекао је Стефановић.