Народна странка

Санда Рашковић Ивић за „Данас“: Хитно одржати седницу скупштине о Косову и Метохији

Санда Рашковић Ивић за „Данас“: Хитно одржати седницу скупштине о Косову и Метохији

Јавност је и након другог обраћања председника Србије Александра Вучића у року од неколико дана остала ускраћена за конкретне одговоре шта се дешавало током викенда у Бањској на Косову и Метохији. Сви одговори су релативизовани, али једино што је јасно је да шеф државе штити бизнисмена Милана Радоичића, каже за „Данас“ Санда Рашковић Ивић, посланица и потпредседница Народне странке.

Које недоумице тачно нису разјашњене?

Није дао јасне одговоре готово на сва питања, а на инсистирање новинара на разјашњењу, није пропустио да га нападне оптуживши га да су му „ови из опозиције донели питања“. Релативизовао је одакле оружје и замењивао тезе у стилу где је купљен који камион. Нисмо сазнали одакле је оружје и како стигло на КиМ. Нисмо добили ни одговор који је смисао и циљ био постављања барикаде на мостићу три метра широком у Бањској.

Кажете да председник није дао јасне одговоре, али се и пак чуло да је Вучић за три дана спавао четири сата, да не виђа децу и да се са сином Данилом чуо само једном?

Он стално себе прави жртвом и показује како он ради много и како због тога његова породица пати. Хвата на сентимент. То је прилично јадно у ситуацији кад је пала крв и неколико породица остало без својих, а над целим народом виси сенка погрома.

Из председниковог обраћања се, ипак, сазнало да бизнисмен Милан Радоичић није рањен током недељне пуцњаве у манастиру Бањска и да ће се одазвати позиву надлежних органа, али не која је била његова улога током пуцњаве у Бањској?

Посредно се могло закључити да је Радоичић био у Бањској, али оно што је евидентно је да шеф државе штити Радоичића. Тешко је рећи да ли је било координације између Вучића и потпредседника Српске листе, али је чињеница да Радоичића Вучић негује и штити. Ако је било координације и ако је држава знала, то је на нивоу велеиздаје, јер је ова акција била против интереса Србије и српског народа на КиМ.

Председник Србије ипак је опет оптужио косовског премијера да је главни кривац за све што се издешавало током викенда.

Вучић је опет критиковао и вређао све, не помињући ни речју своју улогу. И да одмах кажем да је кривица Куртија огромна, али сад се види колико је погубан био Бриселски споразум којим је држава Србија са својим институцијама изгурана са севера КиМ, да би на крају 600 српских полицајаца дало оставку. Замислите како би се цела ова прича одиграла да су уместо албанских, били српски полицајци, а да не говоримо о српским институцијама које су до 2013. биле присутне на северу КиМ.

Колико све ово што се издешавало компликује позицију Србије у свету и отежава наставак дијалога Београда и Приштине?

Ова акција је помогла једино Куртију, који је од губитника на дипломатско-политичком пољу добио добитничку антитерористичку причу и подршку великог дела међународне заједнице. У овим околностима дијалог није могућ. Потребна је потпуна демилитаризација севера КиМ где би за безбедност грађана бринуо Кфор.

Мислите ли да ће посебна седница Скупштине Србије на којој инсистира ваша странка разјаснити шта се дешавало на КиМ?

Мислим да је у овако кризним тренуцима неопходна седница скупштине о КиМ. Јасно ми је да ће Александар Вучић то искористити за свој монолог. Али, ми немамо друге него да делујемо кроз институције, а скупштина је место где би требало да као посланици добијемо информације и поразговарамо о томе шта даље. Народна странка се залаже за одбацивање „француско-немачког“ плана и понудиће и резолуцију с тим у вези. Требало би озбиљно поразговарати о предупређивању егзодуса Срба, пошто ми се чини да су Куртијеве антитерористичке акције увод у погром.

Можда ће за тај разговор бити прилике у новом сазиву Скупштине, с обзиром да је председник услишио молбу опозиције и најавио изборе за 17. децембар?

Избори које је тражила опозиција највише одговарају Вучићу. Он на њих излази са реченицом да ништа није потписао у вези с КиМ, а сада и ову катастрофу у Бањској окреће у своју корист приказујући се као једини бранитељ Срба. Мере појефтињења које бих назвала „синдром паризер“ и дељење пара мајкама и пензионерима су предизборна кампања.

Чини се да се услови под којим ће бити организовани парламентарни, покрајински, београдски и локални избори неће много разликовати од претходних и да ће се одржати у једном дану, упркос захтеву опозиције.

Ни ово неће бити слободни избори, јер медијске слободе су врло танке, а атмосфера гора него 2020. године, када је опозиција бојкотовала изборе. Вучић ће бити перјаница функционерске кампање, а истицање Шапића као кандидата за градоначелника ми говори да СНС нема своје аутентичне кандидате.

 

Интервју приредила Мирјана Р. Миленковић