Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Главне теме у изборној кампањи биће одбацивање „француско-немачког“ плана и забрана ископавања литијума

Санда Рашковић Ивић: Главне теме у изборној кампањи биће одбацивање „француско-немачког“ плана и забрана ископавања литијума

Потпредседница и посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да ће одбацивање „француско-немачког“ плана за независност „Косова“ и забрана ископавања литијума бити две главне тачке на којима ће Народна странка инсистирати у предизборној кампањи.

„То су главне ствари, поред економских тема, побољшања стандарда грађана и колонизације Србије, које ћемо такође заступати у кампањи“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Нова С.

Санда Рашковић Ивић навела је да Народна странка није потписала споразум прозападних опозиционих странака јер се у том документу не помињу Косово и Метохија, што је кључни национални интерес, и рударање литијума.

„То нас је натерало у апстиненцију од потписивања тог договора“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да опозиционе странке не би требало да се међусобно нападају и изборној кампањи.

„У кампањи ће свако ће износити своје политичке ставове. Неке опозиционе странке сматрају да је ’франуско-немачки’ споразум добра основа, а ми сматрамо да је то штеточински споразум и то се мора рећи. Направили су закон о рударењу у којем је све округло па на ћоше, а ми смо јасно против ископавања литијума и то морамо рећи. Није то нападање“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је подсетила да је Народна странка заједно са партијама државотворне опозиције затражила заказивање седнице Скупштине Србије о Косову и Метохији по хитном поступку.

„На тој седници посланици ПСГ, ССП или ДС су могли да говоре о ’француско-немачком’ споразуму као о нечему добром и нико им то не би бранио“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да је „француско-немачки“ план наставак Бриселског споразума из 2013. године, који је „изгурао Србију са севера Косова и Метохије“, а потом је дошао Вашингтонски споразум, док су у међувремену косовским Албанцима предат међународни телефонски позивни број, електроенергетски систем…

„Последица спровођења тог плана била би независност ’Косова’“, закључила је Санда Рашковић Ивић.