Народна странка

Јовановић: Тражимо поништавање продаје ПКБ-а, суд историје и грађана ће бити немилосрдан према СНС-у

Јовановић: Тражимо поништавање продаје ПКБ-а, суд историје и грађана ће бити немилосрдан према СНС-у

Председниче, поштоване колеге одборници,

Одборничка група „Савез за Србију“ тражи да се допуни данашњи дневни ред, како би расправљали о тренутно најважнијој теми за српску престоницу, а то је Пољопривредна корпорација Београд. Ми се категорички противимо њеној продаји.

Ако ћемо данас одвојити време за кесе, што подржавам, није нормално да не одвојимо време за судбину готово читаве леве обале Дунава нашег града, за 20.000 хектара стратешки важне земље, која се налази на територији Града Београда.

Додуше, са замеником градоначелника се слажем у две ствари.

У интервју у суботу је изјавио, цитирам „ПКБ је изузетно важан за Београд“.

Па, зашто сте се у име Београда одрекли свих акција које су биле у власништву града?

Која се то локална самоуправа у свету одриче без разлога и без надокнаде имовине вредне стотине милиона евра?

Ви сте тиме обогаљили Београд и Београђане. Чак и по овој багателној цени, на намештеном тендеру, ускратили сте све наше суграђане за 57 обданишта, односно 16 школа, односно 30 година бесплатних уџбеника за све наше основце.

Позивам вас да гласате да се поништи та одлука!

Заменик градоначелника изјављује и следеће: „Београд је огроман град и има потребу за храном. Ко има комбинат поред Београда, има готов пласман робе и готово тржиште“. Сагласан сам.

Али нешто ту не штима. Ако имамо власништво над земљом, комплетну инфраструктуру, загарантован пласман робе и сигурно тржиште, зашто онда све то на тацни дајемо Арапима?

Заправо, боље реч је поклањамо Арапима. Јер према извештају садашњег менаџмента ПКБ-а, блиског СНС-у, његова вредност је 526 милиона евра. То се лако може видети из извештаја у АПР-у из јуна 2018. године.

Дугови јесу 80 милиона. То даје 446 милиона евра. Продато за 105 милиона.

Где је нестао 341 милион евра?

Притом, ПКБ није само збир имовине, он је по потенцијалу и значају за Београд и Србију, заправо непроцењив!

Поштоване колеге, одговорно тврдимо да је СНС систематски уништавао ПКБ од 2014. године, са намером да га за багателу прода Арапима.

СНС менаџмент је од тада повећао задуженост ПКБ за 20 милиона евра. У 2012. години чист профит је био седам милиона евра, а у 2017. години бележи се губитак од 12 милиона евра.

Ако нисте у току, прво су поставили Јована Гутешу да заступа интересе Београда у скупштини акционара ПКБ, човека из Вршца са трогодишњом средњом школом и звањем - возач виљушкара.

Када су поклонили све акције Београда Републици, продају ПКБ-а је водио Драган Стевановић Боске, конобар из Сурдулице.
На тендер се онда јавила једна једина фирма, "Ал Дахра Ириг", основана за 100 динара, које има обавезу да уплати у наредних пет година.

За „Ал Дахру“ је јавна тајна, још од 2015. године, да ће добити ПКБ. Изашла је, уосталом, са понудом која је готово идентична  минималној прописаној, из чега основано сумњамо да су знали да неће бити других понуђача.

Нисте ми веровали да је клупица испред Београда на води једино место где ће градоначелник и грађани моћи да дођу. Видели сте недавно да је Београд на води забрањени град, чак и за новинаре.

Сад ме послушајте и прихватите допуну дневног реда, да размотримо могућност да се Београду врати власништво над ПКБ-ом и да поништимо овакав спорни тендер.

Суд историје и Београђана ће бити немилосрдан и према вама.