Народна странка

Боровић: Следи ли општа распродаја Јавних предузећа?

Боровић: Следи ли општа распродаја Јавних предузећа?

Ако се усвоји Закон о управљању привредним друштвима у власништву Републике Србије у предложеном облику, а чији се нацрт налази на јавној расправи од краја прошле године, сва јавна предузећа ће бити трансформирана у акционарска друштва или д.о.о. у року од годину дана, са почетком примене од 1. јануара 2024. године.

То практично значи, да ће се сва досадашња јавна предузећа трансформисана у АД или д.о.о. моћи делимично или потпуно приватизовати, јер са ЈП то није било могуће јер су обављала делатност од јавног интереса. Реч је о 29 великих предузећа, попут ЕПС, Србијагаса, Путева Србије, Пошта...али и локалних комуналних предузећа.

Ако мотив није (рас)продаја, шта ће се променити у контроли и пословању, ако ће држава бити власник 100% у АД или д.о.о. као што је била и у ЈП? И у новом закону је предвиђено вд стање постављнених директора, али дуже него сада - на годину дана плус реизбор на још годину. Али сада они неће имати статус јавних функционера нити обавезу да подносе извештаје о својој имовини??

Да ли ово значи да ће обављање делатности од јавног интереса бити препуштено исључиво тржишту па и када је реч о јавним интереса локалних самуправа?

Народна странка не спори да се ЈП третирају као партијски плен, са високом корупцијом и често лошим управљањем, али ово неће решти те проблеме. Решење је у потпуној професионализацији управљања, јавним конкурсима, прецизно задатим циљевима менаџменту и мерење њиховог успеха резултатима од којих ће зависити њихов статус у предузећу.

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије