Народна странка

Београд: Општински одбор Народне странке Врачар изабрао делегате за страначку скупштину

Београд: Општински одбор Народне странке Врачар изабрао делегате за страначку скупштину

Општински одбор Народне странке Врачар одржао је ванредну скупштину на којој су изабрани делегати за Скупштину Народне странке, заказану за 22. октобар. Скупу су присуствовали председник Народне странке и страначки функционери.

Јеремић је рекао да је Народна странка пре неколико месеци покренула иницијативу за расписивање референдума на којем би народ одбацио „француско-немачки“ споразум.

„Због тога је и дошло до подела у Народној странци. Ништа друго није иницирало ту поделу, а дугме је притиснуто споља“, рекао је Јеремић.

„Народна странка се није окренула нити је отишла удесно. Ми исту политику заступамо од оснивања странке, а основа те политике је заштита националног интереса очувањем Косова и Метохије у саставу Србије и успостављање Србије као модерне демократске државе“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка није мењала своје ставове и да и данас, као и пре годину и по дана, сматра да Србија не би требало да уводи санкције Русији и да се никако не сме дозволити копање литијума јер би то уништило животну средину и здравље људи, а корист би имале само мултинационалне компаније које би изнеле огроман профит из Србије.

„Нисмо ми мењали ставове него су они који су отишли из Народне странке променили ставове и по питању санкција Русији и по питању литијума“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће супротстављање признавању „Косова“ као независне државе и копању литијума бити тачке сваког коалиционог споразума који ће потписати Народна странка.

„Видим да тога нема у споразумима који су прозападне странке потписивале ових дана. Народна странка није потписала памфлет заједно са осталим странкама које су са нама иницирале протесте ’Србија против насиља’, јер у том памфлету нема ни ’к’ од Косова, нити ’л’ од литијума. Нису они који су то потписали заборавили да те две ствари ставе на папир, него је политика те будуће коалиције таква да о томе не сме да се говори“, закључио је Јеремић.

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић рекао је да Народна странка има „јасно видљиве црвене линије“ и да није успео покушај да се оне избришу.

„Наше црвене линије су заштита нашег народа на Косову и Метохији и очување јужне покрајине у саставу Србије, одбијање ’француско-немачког’ плана“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да би изборни систем на локалном нивоу требало изменити тако да градоначелници, председници општина и одборници буду бирани по имену и презимену, а не заокруживањем назива партија на бирачким листићима, јер би грађани требало да одлучују ко ће водити градове и општине, а не партије, и додао да би исти систем требало успоставити и на републичком нивоу.

Председник Општинског одбора Народне странке Врачар Игор Стојменовић рекао је да је тај одбор остао чврст и јединствен у спровођењу страначке политике.

„Врачарски одбор ће се у наредном периоду бавити обуком контролора за предстојеће изборе, и истовремено ће грађанима представити програм са решењима за њихове свакодневне проблеме“, рекао је Стојменовић.