Народна странка

Јеремић у Аранђеловцу: Потребно је уједињење свих патриотских снага

Јеремић у Аранђеловцу: Потребно је уједињење свих патриотских снага

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је за промену власти неопходно широко национално окупљање и да је једини рационалан и државотворан корак заједнички наступ и уједињење патриотских организација на предстојећим изборима.

„Национално окупљање би подразумевало заједнички наступ патриотских парламентарних странака на изборима – Народне странке, Новог ДСС-а, ПОКСА-а, Двери и Заветника – али и неких ванпарламентарних организација, као што је ДЈБ“, рекао је Јеремић у Аранђеловцу, где је одржана Изборна скупштина Општинског одбора Народне странке на којој су изабрани руководство одбора и делегати за страначку скупштину, заказану за 22. октобар.

Јеремић је навео да је национално окупљање неопходно зато што је веома важно да „ниједан глас против режима Александра Вучића не остане испод цензуса“.

Председник Народне странке је додао да би природно било да се патриотске организације уједине око најмање две кључне тачке – очување Косова и Метохије у саставу Србије и забрана копања литијума – и да је Народна странка спремна да приступи договарању о заједничком наступу на изборима без личних сујета и предуслова.

„Суочени смо са режимом који не преза ни од чега и учиниће све да опстане на власти. Злоупотребиће све што могу зарад постизања тог циља“, рекао је Јеремић.

Јеремић истакао да Србија једино својевољно себе може да упропасти признавањем „Косова“ као независне државе и ископавањем литијума и да су избори прилика да се актуелни режим спречи у намери да то спроведе у дело.  

„Признавање ’Косова’ и копање литијума су једине две ствари које више није могуће исправити када се штета једном почини, и о томе ће се одлучивати на изборима, кад год они били одржани“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се нигде на планети Земљи литијум не копа тамо где живе људи, јер још увек не постоји технологија за ископавање која није погубна по животну средину, и да би Србија била прва држава у којој би се литијум копао тамо где живе људи.

„Ако се то догоди, људи више неће живети тамо где се копа литијум“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се мора рећи одлучно „не“ спровођењу „француско-немачког“ споразума за независност „Косова“, јер тај споразум предвиђа да Србија пристане на чланство Приштине у УН, чиме би самопроглашено „Косово“ потпуно заокружило независност и Србија би трајно и неповратно изгубила део своје територије.

„Косово и Метохија и литијум су два велика питања на следећим изборима. Понудићемо грађанима, наравно, и решења за друге велике проблеме – како обновити привреду, здравство, просвету – то су све важни проблеми које је могуће решити, а лошим решењима за Косово и Метохију и литијум била би почињена непоправљива штета“, додао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је Народна странка била иницијатор протеста "Србија без насиља" али да недавно није потписала споразум о будућој коалицији са прозападним странкама "на пепелу изневерених протеста", јер се тамо не помињу ни Косово ни литијум.

„Они кажу ’шта да радимо, 'француско-немачки' споразум је реалност’, а о копању литијума не смеју да изговоре ниједну реч, напротив, чак и предлажу законска решења по којима би се то тобоже еколошки радило. У том њиховом памфлету нема ни ’к’ од Косова и нема ни ’л’ од литијума, и зато на том папиру нема потписа Народне странке. Ми смо политички и вредносно другачији од њих“, закључио је Јеремић.