Народна странка

Анђелковић: Еколошка освешћеност је кључ борбе за опстанак

Анђелковић: Еколошка освешћеност је кључ борбе за опстанак

У држави у којој је корупција друго име за "бизнис" очување животне средине је равно утопији, но то не сме бити изговор за предају.

Наша борба за опстанак мора бити јача од тајкунско-мафијашке спреге која нас распродаје "страним" инвеститорима. Закони су лабави, а и такви су селективно примењиви и то је основ за дискриминацију сваког типа.

Сведоци смо да је последњи сет закона који утичу на животну средину донет искључиво са намером да удовољи интересу капитала. Социјалне, еколошке, политичке правде ту нема, само и искључиво интерес капитала и још веће задуживање народа.

У Србији је на снази општа отимачина свих рудних ресурса. Обилазећи крајеве јужне и југоисточне Србије у протеклих неколико дана, уверио сам се да се истраживања раде на сваком педљу земље.

Народна странка је Декларацијом о одговорном управљању рудним благом себе обавезала на
поштовање пре свега потреба нашег народа, поштовање приватне својине и интереса наших грађана, њиховог права да живе на својој земљи, да планирају своју будућност и будућност свог потомства, па тек онда да се експлоатишу оне руде чијом се експлоатацијом битно не нарушава животна средина.

Свесни тога да не постоји потпуно еколошко рударење али и те како уверени да границе не смеју да се прелазе и закони не поштују.

Обавеза државе је да спроводи своје законе, то не сме бити дато једном човеку који стално крши Устав, нити неколицини људи на одлучивање и селективност.

Да је другачије, данас бисмо причали о инвестицијама у животну средину, о инвестирању у смањење емисије загађења, о рециклажним центрима и погонима за пречишћавање отпадних вода, али насупрот томе, ми се бавимо стварима за које је систем задужен, дивљом градњом због које речна корита немају проходност, прекопавањем хидротехничких објеката (насипи) који нас штите од поплава, дивљим депонијама које су нам постале прве комшије, спаљивањем пластике и гума, цурењем опасних материја и отрова из преврнутих цистерни...

Све нам је ово постала само још једна вест у дану, а надлежни СНС министри нас уверавају како је много тога урађено и како се инвестира и како је препород близу, а ми све дубље тонемо.

Волео бих да нам предоче те резултате, заправо, не морају, волео бих да су ти њихови резултати видљиви, а свако од нас је свестан да је све то обична лаж и да је Министарство за заштиту животне средине само параван за многе закулисне радње.

Закони које предлажу су врло често у функцији одређених компанија. Народна странка је поднела кривичне пријаве против одговорних у том министарству за фалсификовање Нацрта закона о управљању отпадом и на томе ћемо инсистирати.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине ће у будућности наставити да даје подршку, што стручну што организациону, свим искреним борцима за очување животне средине, као што смо и до сада радили. Ставићемо све своје ресурсе на располагање људи и организација којима је наша помоћ потребна.

Само се заједно можемо изборити са овом накарадном влашћу која животну средину и грађане броји кроз проценте колатералне штете. Еколошка освешћеност и борба за очување животне средине је кључ за опстанак народа на овим просторима.

 

Александар Анђелковић
председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине