Народна странка

Aлексић: Власт не враћа отете пензије, уместо системских решења о судбини пензионера одлучују политичари

Aлексић: Власт не враћа отете пензије, уместо системских решења о судбини пензионера одлучују политичари

“Иза бајки о “златном добу” и пензијама “већим него икада” крије се чињеница да је од пензионера отето око 800 милиона евра и да тај новац власт нема намеру да врати. Министар финансија Синиша Мали заборавио је да казе да би, да Закон о привременом умањењу пензија није био на снази, пензионери данас имали 9, 2 процента веће пензије”, рекао је народни посланик и први потпредседник Народне странке, Мирослав Алексић.

Он је додао да из Скупштине Србије за пензионере стиже изузетно лоша вест да висина и исплата њихових пензија више неће зависити од система, већ од личне воље политичара на власти који нису у стању да обезбеде новац за пензије.

“Када поклоните ПКБ, РТБ Бор, када економију заснивате на плетачима каблова, као најслабије плаћеној категорији у привреди, очекивано је да ћете имати проблема у исплати пензија. Већ у 2019. години ова власт не би била у стању да испалити пензије по постојећој формули и зато  данас ту формулу укида”, рекао је Алексић.

 

Први потпредседник Народне странке истакао је да је однос запослених и пензионера данас 1:1,5 и да та бројка доказује да је пропаганда власти о повећању запослености у Србији лаж и додао да је та иста  власт “док је отимала од пензионера” упоредо задужила Србију за милијарди евра И дуг подигла са 14 на 24 милијарде.

“Најлошија вест данас у Србији је заправо да напредњачки режим  који је отео оо 800 милиона евра од пензионера, није урадио оно што је говорио да ће учинити. Реформе се нису догодиле, консолидација није извршена. Жртва пензионера је узалудна јер је тај новац протраћен на 200 милиона евра субвенција за Аир Сербиа, 140 милиона субвенција менаџменту Железаре, на челу са Камарашом, на Београд на Води, јарболе, фонтане, гондола И колико чујемо “летеће аутомобиле”

Алексић је подсетио и на обећања Српске напредне странке које су записане у “Белој књизи” коју је ова странка издала 2011 године.

“Рекли су и записали да ће држава гарантовати исплату пензија и да ће пензије бити реалне и усклађене са платама и растом цена, а данас раде потпуно супротно”, закључио је Алексић.