Народна странка

Народна странка Зрењанин: Грађани дали више од 219 милиона евра за воду

Народна странка Зрењанин: Грађани дали више од 219 милиона евра за воду

Пре годину дана смо објавили статистику везану за потрошњу воде у Зрењанину. За 2 године, свако просечно домаћинство у Зрењанину је потрошило око 580 евра за куповину флаширане воде, или укупно скоро 5 200 евра, од јануара 2004, када је званично зрењанинска вода из водовода забрањена за пиће.

То значи да смо до сада потрошили више од 205 милиона евра за нешто што је требало да нам обезбеди држава. Још поразнија чињеница је да је фабрика воде продавана по цени од 7,5 милиона евра, што значи да је у канализацију отишло више од 27 таквих постројења. 

Дакле, свака месна заједница у граду, као и још половина села у нашој општини је до сада могла да има своју фабрику воде! 

У међувремену је цена флаширане воде порасла, па је сада просечна цена балона од 6 литара у Зрењанину око 1 евро, или чак 25 одсто више у односу на исти период прошле године. Дакле, Зрењанинци су за ових годину дана потрошили још преко 14 милиона евра што нам у укупном збиру са претходних 205 милиона евра даје невероватну цифру од 219 милиона евра за 19 година!

Проста математика а сложена једначина, у којој су наши суграђани на губитку, док поједини "произвођачи" и продавци зарађују енормне суме новца, и што су они богатији, обичним, малим грађанима је све теже, с обзиром на свеукупни раст цена основних животних намирница, комуналија, енергената... који вишеструко премашују "званичну" инфлацију од 15,1%.

Народна странка - Зрењанин и Народна странка, на челу са једном од наших 12 величанствених у Скупштини Републике Србије, народном посланицом Иваном Парлић, се залажу за решавање проблема са снабдевањем пијаћом водом не само Зрењанинаца, јер су и остали становници наше општине, у сваком од 22 насељена места, али и велика већина грађана Баната, као и Бачке, тачније више од 650.000 људи у многим деловима Војводине, без воде; да се искористи природно богатство којим Србија располаже- водни потенцијал реке Дрине!
Ако се зна да Београдски водовод има проток воде од 6,5 м³ у секунди, док Дрина има чак 250 м³ у секунди, а да у Београду живи готово три пута више становника него у "неводним" деловима Војводине, рачуница је врло проста и јасна! 

Дајте нам цевовод којим ћемо добијати чисту, планинску воду из једне од најчистијих европских река, не покушавајте да на мала врата провучете Рио Тинто, чијим радом овде би страдала и долина Јадра, али и шири простор западне Србије, сачувајте наше реке, шуме, ваздух, људе... као најважније ресурсе којима ова земља располаже.
Дрина је од Зрењанина удаљена мање од 200 километара- све и да дужни километар цевовода кошта 1 милион евра, Зрењанинци су тај новац већ одавно потрошили!

Премијерка Србије нам је прошле године обећала да ћемо до 2024. добити исправну "техничку" воду, а исправна пијаћа је и даље на дугом штапу.

Не желимо да нас више преводе жедне преко воде, хоћемо чисту и исправну пијаћу воду у целој Војводини!

Народна странка Зрењанин