Народна странка

Народна странка Зрењанин: Несразмерна казнена регулатива

Народна странка Зрењанин: Несразмерна казнена регулатива

У држави двојних аршина могуће је да неко буде кажњен због неслагања од неколико динара у каси, да радња буде затворена на 15, 90, чак 365 дана, да укупно 6.000 (и словима шест хиљада) људи за годину дана остане без посла у малим и средњим предузећима, а да са друге стране велики, тзв. страни инвеститори могу да изврдавају све могуће законе ове земље. Тако је могуће да предузећа која су радила за кинески Линг Лонг у Зрењанину, било као подизвођачи или директни уговарачи послова не могу да наплате свој милионска потраживања од дужника, да држава у томе не види никакав проблем, али је проблем ако неко, из техничких, често баналних разлога не може да изда е-фактуру или фискални рачун. Држава наплаћује казне чак и за само дан кашњења у плаћању обавеза које се иначе плаћају унапред, али сама нема проблем да касни са разним плаћањима, попут субвенција пољопривредницима!

Зрењанин, као град апсурда, је летос, нажалост, још једном показао своје право лице. Наиме, током одржавања Дана пива, бројне мале радње су затворене одлуком пореске инспекције, стављене су црвене траке око локала, печаћени су мали, породични бизниси. Ружна слика којом смо се представили гостима са стране, није била изненађење за Зрењанинце. Били су изненађени једино чињеницом да су инспектори који су нагрнули на њихове фирме били са стране, из целе Војводине, осим из нашег града. Зашто се то тако урадило? Да ли је требало искључити могућност да неко познанство изазове гледање кроз прсте за ситан прекршај? Да ли је требало дисциплиновати локалне предузетнике, показати бескомпромисност државе у обрачуну са највећом пошасти- избегавања плаћања пореза?
Знамо сви да је тужно било пролазити кроз град, гледати запечаћене локале у којима се кварила сировина набављена за догађај када се десетине хиљада људи појави на улицама Зрењанина, па он поново заличи на град.

Унија послодаваца Зрењанин, заједно са својим колегама из других градова, се побунила, покушала да реши проблем на месту које је једина адреса за проблем са којим живе- Министарство финансија, и налетели су на затворена врата, у класичном маниру руководства ове државе, која сву своју сврху види у отимању што је више могуће, од свакога ко се не супротставља, и не сматра да су ти људи послодавци државним институцијама, да без њиховог новца државни апарат не би функционисао.

Народна странка Зрењанин подржава ову иницијативу, тражимо да држава буде флексибилна према малим бизнисима, који хране већину становништва, и да престане да се понаша као зла маћеха, којој је циљ да се отараси своје пасторчади.

Што се пореза тиче, сам председник Србије је недавно изјавио како су два највећа фудбалска клуба и велики дужници за порез, што му је, чини се, много мањи проблем од чињенице да му се са трибина навијачи тих клубова обраћају речима које му нису по вољи.

Зрењанинци (као и сви остали држављани Србије) до сутра, 15. фебруара, треба да плате прву рату пореза за некретнине у овој години, али им на адресу нису стигле уплатнице- разлог непознат, али последица у виду затезних камата врло извесна. Градски одбор Народне странке у Зрењанину захтева да се јавно објави ко је одговоран за овај пропуст, зашто локална самоуправа није на време обавестила све грађане наше општине да се сами снађу, или преписивањем старих уплатница, или доласком на шалтер у згради општине, што многима, поготово старијим људима или онима који живе на селу представља велики трошак и проблем!

Наташа Велемир
председница Гро Нродне странке Зрењанин