Народна странка

Народна странка Зрењанин: Неразумна сеча дрвећа код магистралног пута Зрењанин – Нови Сад

Народна странка Зрењанин: Неразумна сеча дрвећа код магистралног пута Зрењанин – Нови Сад


Имајући у виду чињеницу да у Војводини тек шест одсто површина заузимају шуме, а да је средњи Банат најмање пошумљена регија у Европи, свака обимнија сеча дрвећа привуче пажњу и изазове забринутост у јавности. Наши суграђани који су приметили сечу у близини магистралног пута Зрењанин – Нови Сад, са правом су забринути.

Објашњење које је пружио руководилац Шумске управе Зрењанин Мирко Ђурђевић за сечу 24,84 хектара шуме је штуро и пуно општих појмова, а од обећања да ће физиолошки зрелу шуму заменити младом, као по обичају неће бити ништа.

Претходна година изгубљена је по питању пошумљавања за АП Војводину јер је из буџета за овај посао издвојено нула динара, односно ребалансом покрајинског буџета била су укинута средства која годинама нису ни изблиза довољна за ову сврху, што додатно погоршава стање у овој области, а сличну ситуацију очекујемо и ове године.

Забрињава податак да је ерозијом у Војводини обухваћено око 90 одсто укупних површина, док се  на читавој територији Републике Србије током сваке године, услед ерозије, однесе 21.000 хектара земљишта, дубине 16 центиметара. Земљиште се ерозијом разара десет до четрдесет пута брже него што се природним процесом враћа, и то је процес који је неповратан.

Стручњаци упозоравају да је ниво хумуса у земљишту већ пао испод три одсто, што је на граници оптималног. Органске материје је, иначе, пре почетка интензивне пољопривредне производње на војвођанским њивама (у другој половини 20. века), било више од пет одсто, а само у претходних 20 година, тај ниво је пао са 3,5 на испод 3 одсто. Војводину ускоро нећемо моћи да зовемо житницом ни Србије, а камоли Европе – полако постајемо пустиња у самом њеном срцу!

Крајњи је момент да, пре свега, држава схвати размере овог проблема и да реагује. Србији, а посебно Војводини, прети велика опасност од трајног осиромашења земљишта, што може имати несагледиве последице и на производњу. Негативни ефекти већ су видљиви, јер упркос томе што се примењују комплетне агротехничке мере, приноси опадају.

Релевантни фактори у АП Војводини би требало да предузму одговарајуће мере да се спречи  енормна сеча шума у Војводини, која је са шумским фондом ионако веома сиромашна, стога позивамо еко-активисте, НВО, као и политичке чиниоце да реагују и обезбеде нам толико обећавану „За будућност наше деце“ која би и даље живела у једној од најплоднијих регија у Европи, а не у пустињи без игде икога.

Народна странка Зрењанин