Народна странка

Народна странка Зрењанин: Бахати Линглонг оштетио историјско налазиште

Народна странка Зрењанин: Бахати Линглонг оштетио историјско налазиште

Док кинески председник на међународном самиту о клими каже како је циљ његове земље да убрза зелену транзицију, смањи угљенични отисак и спроведе циркуларну економију, а онај који представља нашу земљу, чувши да се помињу неки трилиони долара пита шта се ту може добити, грађани Зрењанина су суочени са потпуно другачијим проблемима.

Кинези нам граде фабрику гума, иначе технологију познату као најпрљавију на свету. Чак и ако та мегаструктура буде радила по најсавременијим стандардима, тешко да ће споредни ефекти бити добри за наше грађане. Од броја камиона који ће пролазити овуда, од чињенице да један цео дан град буде без гаса, али и даљинског грејања због прикључења Линглонга на гасовод, преко тога да је потпуно непознато колико ће бити њихов укупни захват у потрошњи воде у Зрењанину (енергенте попут струје и гаса нико још ни не помиње), до броја кинеских и осталих радника из далеке Азије који полаку насељавају Зрењанин и околину. То су људи који имају потпуно другачије навике у живљењу, исхрани, трошењу слободног времена, па се поставља питање да ли је неко у овој земљи размишљао о њиховој кохабитацији са нама, о укључивању у наш живот да и не питамо.

Најновији случај је само најновији, нажалост сигурно не и последњи, у којем видимо колико се не води рачуна о нашим суграђанима, нашем граду, нашој природи, али и историји. Наиме, још приликом изградње ограде око фабрике Линглонг, откривена је крипта, односно хумка још из келтског периода. Супротно налогу Завода за заштиту споменика да се тај историјски артефакт  заштити, у смислу да ако се ту на тој локацији нешто ради, 15 дана пре почетка радова ЗЗЗС мора да буде обавештен, као и да  земља мора да се скида слојевито, у дебљинама око 15 центиметара. Тако би требало да буде, да се поштују закони ове државе.

Оно што се догодило је да је извођач радова на гасификацији оштетио хумку, а да ни он, нити  Линглонг као наручилац радова,  нису обавестили Завод за заштиту споменика.

Дакле, прво смо остали без воде, земља је одузета, наш новац је ангажован у смислу разних субвенција, наша природна богатства и енергенти се немилице троше, без јасне слике какву корист ћемо ми имати од тога (осим хиљаду запослених наших људи у Линглонгу), мења се демографска слика нашег краја, а сада смо дошли до тога да се и историјска налазишта занемарују и уништавају. Зашто? Знамо да победници пишу историју, а овде се намеће питање ко је победник, а ко губитник!

Народна странка Зрењанин