Народна странка

Народна странка Зрењанин: Оправдана забринутост грађана да реконструкција Карађорђевог парка подразумева нову сечу стабала

Народна странка Зрењанин: Оправдана забринутост грађана да реконструкција Карађорђевог парка подразумева нову сечу стабала

Последњих дана, сведоци смо како се власт, од локала, па све до државног нивоа, позива на Европу, европске вредности и правила, што не би било чудно, да није у потпуној супротности са оним што се дешава у стварности.

Народна странка Зрењанин је небројено пута указивала на раскорак између оног што нам се представља и ситуације на терену. Последњи случај, онај око Карађорђевог парка, нам даје за право да искажемо своју забринутост. 

Наиме, јавности је предочен план за реконструкцију парка, што у нашој пракси значи "сеци шта можеш, а после ћемо некако замазати очи грађанима". 
Да ли је неко из власти чуо за Архуску конвенцију? Да појаснимо:  реч је о документу који је усвојен још 1988. током ИВ конфренције "Животна средина за Европу" у Архусу у Данској, којој је наша земља приступила 2009. године, а која садржи три групе правила:
1. право грађана на доступност информација,
2. право грађана да учествују у доношењу одлука о животној средини,
3. права на правну заштиту у случају када су  претходна два права повређена.

Дакле, добили смо информације да ће се приступити реконструкцији Карађорђевог парка у Зрењанину, што је лепо, чак похвално. Ипак, забринули смо се оног момента када је речено да је струка предузела све потребно да реконструкција прође у најбољем реду, и да јавност не треба да се брине, што нам је упалило црвене лампице! Наиме, грађани нису учествовали у доношењу одлука, а спочитава нам се и право да критикујемо оно што се спрема. 

Забринутост темељимо на реалним основама, јер већ годинама слушамо о оснивању нових паркова, попут оног из 2016. о новом парку код тржног центра Авив, који је у међувремену променио име и власника (то је тек посебна тема), а од парка ни трага ни гласа.

Даље, "реконструисан" је Планков  парк, који потиче још из 1834. године, а у којем је посечено пуно стабала која су  изгледала потпуно здрава, и наместо њих су посађена нова, која махом нису преживела (мање од 15 одсто је овог пролећа олистало).

На Леснини је извршен дрвоцид на два места, у улици Југ Богдана, али и са друге стране, дуж зграде Леснине, где је посечено дрвеће које је пружало хлад хиљадама становника овог дела града, па им је на билбордима представљено како ће улица изгледати некад, само није дефинисано колико година, чак деценија је потребно да се тај изглед достигне. На Багљашу, дуж магистрале, такође је посечен одрастао дрворед. У међувремену, нико из власти не брине како ће људи преживети све врелија лета, да ли је садња извршена на адекватан начин и у право време, чија је обавеза да се стара о посађеном дрвећу...

Све ово је веома важно, знајући да је Војводина најмање пошумљена област у Србији, а Зрењанин у Војводини! Пошумљеност у Војводини је мања од 7 одсто где је Банат чак дупло мање под шумама, у Србији око 27 одсто, док је у Европској унији чак 39 одсто. Ако толико тежимо Европи, зашто се не угледамо на њих по овом питању?

Народна странка Зрењанин изражава сумњу у добар исход ових послова на основу реалних параметара. Наиме, на основу захтева о добијању информација од јавног значаја, од градског ЈКП Чистоћа и Зеленило, имамо податке о садњи у Зрењанину за период 2018-2020.

2018. година
19 садница и 253 шибља
2019. година
158 садница и 548 шибља
2020. година
361 садница и 622 шибља.

Ови подаци, на папиру, чак и не изгледају толико лоше, али ако се мало боље анализирају, видимо да је највише пажње посвећено кружним токовима, а да системска замена дрвећа, водећи рачуна о времену садње, али и одржавању садног материјала изостаје. 

О томе шта се дешава са посеченим стаблима, о проценту пошумљености и утицајима све мање зеленила на животну средину и здравље људи, као и потенцијалној правној заштити становништва ни речи, а пуна уста струке, владавине права и приближавање европским вредностима. 

Народна странка Зрењанин захтева од локалне власти, као и јавних предузећа задужених за област животне средине, да укључе јавност у доношење својих одлука и планова, а не да са ниподаштавањем третирају оне због којих су на позицијама до којих су дошли (не)регуларним изборима.

У прилогу су подаци о садњи 2018-2020.

Народна странка Зрењанин